Det handler om å øke volum eller dempe linjer. Det handler om alle slags mennesker, alt fra folk i høyere stillinger til uføretrygdede, kvinner og menn i alle aldre. Felles er ønsket om å ta vare på kroppens, særlig ansiktets, ytre. Vi snakker om en bransje i stor økning, ifølge kosmetisk dermatologisk sykepleier Silje Austnes.

– Den gode behandlingen er diskret, ikke dramatisk. Hvis du kan se at jeg har behandlet et menneske, har jeg gjort noe feil. Behandleren skal alltid ha et etisk blikk, en kunstner i magen. Vi jobber jo med ansiktet til mennesker, og det skal være et levende ansikt også etter behandlingen. Når det blir for mye av alt, ser det ille ut, og det skjer dessverre av og til. Store lepper er ikke mitt ideal, understreker Silje Austnes.

Sprøytes inn i huden

Det brukes ingen maskiner i behandlingen, stoffene sprøytes inn, og det er ansiktet som er i fokus. Restylane og juvederm brukes for å få tilbake eller øke volumet, stoffene hører hjemme i kroppen og er ufarlige, ifølge Austnes. Botox demper en overaktiv muskulatur, mildner mimikken og får ansiktet til å se roligere ut. Stadig flere ”strenge menn” over 40 tyr til denne behandlingen, som blant annet brukes på sykehus for spastisk muskulatur. Dosene innen kosmetiske behandlinger er svært lave, men i medisinske behandlinger på sykehus settes det større doser.

4000 behandlinger i året

Silje Austnes er en av 17 spesialister på området i Norge, har jobbet med det i mange år, og gjør over 4000 pasientbehandlinger i året. Hvis du begynner med en behandling, må du fortsette, ellers går tilstanden tilbake der den var. En botox-behandling tar et kvarter, større injeksjonsbehandlinger tar 30-45 minutter og er lite smertefulle. I tillegg kommer alltid pasientsamtalen. Aldersgrensen for behandling er 18 år, og cirka 80 prosent av de som behandles er kvinner.

– Du kan gå direkte på jobb etter de fleste behandlingene, du har bare fått noen små stikk som ikke nødvendigvis synes. Bieffekter er det lite av, noen kan oppleve å få blåmerker og være litt rød i etterkant av toxinbehandling med botox, mens noen kan bli litt hovne når de får injeksjonsbehandling med restylane eller juvederm. Det er viktig å understreke at det ikke er fremmedlegemer vi sprøyter inn. Disse stoffene hører hjemme i kroppen vår, sier Austnes.

En bedre hverdag

Hun kaller seg selv en streng behandler, og mener det er viktig at de som driver med dette tar dette på alvor. Det handler om å gjøre små justeringer, ikke store inngrep, og den som oppsøker en klinikk, skal virkelig føle behovet selv. Ansiktet er i fokus, men også andre kroppsdeler behandles, og en viktig del av behandlingen er samtalen med den det gjelder, ifølge Austnes, som er vitenskapelig opptatt av dette, og ser på medisinsk hudforyngelse som en naturlig hjelp til en bedre hverdag.