Stadig flere menn tyr til inngrep for å kvitte seg med bryster og bilringer. Selvfølelsen er den viktigste grunnen. De synes rett og slett det er fl aut og ekkelt å vise seg naken, og velger å benytte seg av plastisk kirurgi for å føle seg bedre.

– Fettsuging, fettfjerning, liposuction eller liposkulptur er fellesnavn på en ufarlig operasjon der det uønskede fettvevet suges ut gjennom et sugerør, sier spesialist i plastisk kirurgi, Halfdan Vier Simensen.

Gjelder menn i alle aldre 

Brystutvikling eller gynekomasti forekommer hos menn i alle aldre, og er ofte psykisk belastende. Gynekomasti er gresk for kvinnebryst, satt sammen av ordene gyne som betyr kvinne og mastos som betyr bryst. Det kan oppstå hos menn når det blir et misforhold mellom mannlige og kvinnelige kjønnshormoner på grunn av pasientens egenproduksjon, inntak av medikamenter eller rett og slett en generell overvekt, sier Vier Simensen. Han legger til at behandlingen er både ufarlig og effektiv.

«Fettsuging, fettfjerning, liposuction eller liposkulptur er fellesnavn på en ufarlig operasjon der det uønskede fettvevet suges ut gjennom et sugerør.»

Unngår skjemmende arr

Når det gjelder brystreduksjon, blir resultatet som regel svært bra med bare fettfj erning. Men hos noen menn består også vevet i brystene av en viss mengde kjertelvev, som er for seigt og fast til å suges ut. Kirurgen fjerner da kjertelvevet gjennom et snitt langs kanten av brystvorteområdet. Ved bruk av fettsuging unngår du skjemmende arr, men der kjertelvevet fj ernes kirurgisk får du et lite, diskré arr. Risikoen for ujevnheter er liten, enten det gjelder bryst eller mage. Det er utført millioner av slike operasjoner, og inngrepet er den mest populære kosmetiske operasjonen i vår vestlige verden.

Kvitter seg med lokalt fett

Det er viktig å være klar over at fettsuging ikke er en slankemetode, selv om den brukes til å fj erne fett. Vil du bli kvitt mange kilo, bør du slanke deg. Men fettsuging kan brukes for å kvitte seg med lokalt fett som er vanskelig å få bort, for eksempel mage og bryster.

– Selve operasjonen tar en time eller to, avhengig av omfanget av behandlingen. Du sover deg gjennom behandlingen i lett narkose, og etter et par timer er du hjemme igjen. Etter operasjonen er du øm og hoven på området, i tillegg til en eventuell «blåveis» som fort forsvinner. Du bruker en kompresjonsvest i fi re uker etterpå for at huden skal feste seg skikkelig til underlaget igjen, og det tar noen uker før huden på det fettsugde området er like myk og elastisk som før, sier Vier Simensen.