Slik lyktes jeg

Vesten, også Norge, har etter hvert kommet med flere solide studier som viser god effekt av akupunktur ved en rekke lidelser. I dag velger flere å samarbeide tverrfaglig for å kunne tilby pasientene behandling med fokus på helhetlig forståelse av sykdom og helse. Klinikk Bedre Helse i Østfold har fokus på kvinnehelse og behandling av typiske kvinneplager. Smerter under svangerskapet, som bekkenløsning, kvalme og urinveisinfeksjon, utgjør kun en liten del av de kvinnerelaterte problemene akupunktør Merete Åstrøm og jordmor/akupunktør Kari Gjølme samarbeider om.

Akupunktur ved fødsel

Akupunktur benyttes til forebygging og behandling samt til å bidra til å få en varig bedring av plager. I en studie gjort i Tyskland så man at livmorhalsen flatet seg fortest ut hos kvinnene som fikk fødselsforberedende akupunktur. Åpningsfasen av fødselen gikk også fortere, og dermed ble fødselen kortere. Ultralydundersøkelser påviste store forskjeller i forandring i livmorhalsen lenge før fødselen. – En slik behandling kan forhindre kompliserte svangerskapsforløp, og er en ufarlig behandlingsform når den utøves av en godkjent akupunktør, understreker Åstrøm. Mange opplever ammeproblemer som forårsakes av dårlig utdrivningsrefleks. –Vi ser at akupunktur har god effekt mot dette, men også for typiske plager som hemoroider, forstoppelse, søvnproblemer samt lettere nedstemthet, avslutter jordmoren og akupunktøren samstemt. Akupunktur anvendes for å lindre smerter og behandle forskjellige sykdomstilstander. Når nålene settes inn i de forskjellige akupunkturpunktene på kroppen, øker produksjonen av blant annet endorfiner. Endorfiner er kroppens eget morfin som bidrar til å forminske smerten. Etter en akupunkturbehandling kjennes derfor kroppen mye mer avslappet. Menstruasjonssmerter kommer gjerne når det ikke passer, og kan virkelig være en «dreper». Akupunktur kan fjerne både ubehag og smerter samt ha positiv innvirkning på uregelmessig menstruasjon og kraftige blødninger.

Akupunktur og fertilitet

Det kan være mange årsaker til kvinnelig infertilitet. Noen av årsakene kan være alder, dårlig kvalitet på eggene, endometriose, tette eggledere eller tidligere operasjoner. Akupunkturbehandlinger kan optimalisere og balansere menstruasjonssyklusen og gi best mulig eggløsningsslim samt optimalisere eggløsningstidspunktet som fremmer fruktbarheten. Therese Tyssedal Omberg har i mange år brukt akupunktur for å helbrede og forebygge plager. – Det hele begynte med en langvarig kronisk bihulebetennelsesom jeg ikke ble kvitt, forteller Therese. Hun hadde prøvd flere behandlingsmetoder, men plagene holdt stand. Etter noen få behandlinger med akupunktørens dyktige nåleteknikk, slapp den kroniske bihulebetennelsen taket. For mange mennesker kan vår og sommer være en sann plage. Pollenallergiens prøvelser innebærer ofte store doser medisiner, og allergitablettene gir i mange tilfeller bivirkninger. Therese er pollenallergiker, og hun var tidligere avhengig av store mengder medisiner for å komme gjennom vår- og sommermånedene. Bivirkningene hun måtte leve med var tretthet og slapphet. I dag er Therese nesten medisinfri takket være akupunkturbehandlingene. Det er kun på enkeltdager med ekstremt mye pollen at hun må ty til tabletter. – Allergien vil jo aldri forsvinne, men det er utrolig deilig å kunne leve helt vanlig uten å måtte ha med seg et «helt apotek», påpeker Therese.

Endelig gravid!

For Therese har veien vært lang å gå for å bli gravid, men nå er hun i lykkelige omstendigheter og terminen nærmer seg. God veiledning og oppfølging av det tverrfaglige samarbeidet mellom akupunktør og jordmor har gjort at hun føler seg trygg og ivaretatt. – Jeg opplever at de har en mer nyansert tilnærming og at det er en helhetlig oppfølging, forteller Therese. Hun har hatt god hjelp både mot migrene og bekkenplager i svangerskapet. Da Therese ble kunstig befruktet på sykehuset, reiste hun direkte til klinikken for å få en akupunkturbehandling. Hun hadde gjennomgått en stressituasjon, og behandlingen var viktig for å roe ned kroppen og igangsette en god flyt av energier. – Egget fester seg bedre når livmoren slapper av, forteller den kommende mammaen.

 

Anette R. Gundersen
redaksjonen@mediaplanet.com