- Egentlig hadde jeg ikke noen spesielle problemer med lite hår som hadde plaget meg, men litt høye viker hadde jeg nok. Jeg kjente noen venner som hadde tatt hårtransplantasjon og da en kamerat av meg foreslo at jeg skulle gjøre det, fant jeg ut at jeg ville prøve, sier 46 år gamle Pål fra Nordstrand.

Mange tusen hull i hodet

Metoden som benyttes ved hårtransplantasjon er at de skjærer ut en og en hårsekk, gjerne fra bakhodet. Denne hårsekken «plantes» på nytt i de områdene der det er lite hår.

- Når de tok ut hårsekkene fra bakhodet, så kjente jeg ingenting, siden det skjer med bedøvelse. De tok ut over 1500 hårsekker som de delte opp litt. Det endte opp med at de satte inn mer enn 2200 hårsekker foran, forteller Pål.

Pål forteller også at i hans tilfelle tok hårtransplantasjonen hele dagen, og at det gikk overraskende greit å ligge stille så lenge. Men gjorde det vondt?

- Det er klart at jeg hadde jo fått mange tusen hull i hodet, og mens jeg var bedøvet kjente jeg ingenting. Det ble litt vondt på kvelden da jeg kom hjem, men allerede dagen etter var smertene borte, forklarer Pål.

Må planlegges

Noe planlegging må til hvis du vurderer hårtransplantasjon. De første fire dagene må håret vannes hver halve time, man bør unngå å bøye seg og ikke dra noe over hodet de første fjorten dagene, for da kan håret løsne.

- Jeg har en jobb som er ganske lett rent fysisk, så jeg trengte ikke å være borte fra jobben mer enn i to dager, kombinert med helgen fikk jeg da tid nok til selve transplantasjonen og nok tid til å bli ferdig med vanningen av håret før jeg var tilbake på jobb igjen. De som har mer fysiske jobber med tunge løft må nok kanskje regne med å ta fri i fjorten dager så håret får tid til å feste seg, sier han.

Den første tiden etter en transplantasjon må man ta noen forhåndsregler. Man skal for eksempel være forsiktig med trening og helst ikke være i solen.

Kan anbefales

- Det var absolutt verdt det, og det viser seg at flere jeg har snakket med også forteller at de har gjort det samme, men kanskje ikke snakker om det. Så det er nok flere enn de man tror som foretar hårtransplantasjon, og jeg må si at jeg syns det var en god investering. Du må sette av litt tid til det, men ellers er det verdt innsatsen på alle måter, sier Pål fornøyd.