Årsakene til smertene er ofte sammensatte og kan skyldes sykdom, skade, psykiske årsaker eller en blanding av disse.

Mange kvinner har samleiesmerter over lang tid og opplever at smertene i stor grad påvirker deres livskvalitet. Det er lite åpenhet og kunnskap om temaet, og mange berørte kvinner føler seg alene om problemene. En del skjuler smertene for partneren, og fortsetter å ha samleie til tross for smertene. Andre slutter å ha samleie, og enkelte gir opp alle former for sex. Mange kvinner med dyspareuni har en historie med gjentatte legebesøk og behandlinger mot andre typer underlivsplager. Enkelte utvikler vaginisme; en vedvarende smertetilstand i underlivet.

I en stor svensk studie publisert i 2013 fant man en forekomst av smerter ved samleie hos majoriteten av unge kvinner i alderen 18-23 år. Blant de 1 500 deltakerne i studien oppga 80 prosent at de hadde hatt smerter under samleie. Nesten halvparten av disse rapporterte at de på tross av dette fortsatte samleiet fordi de ikke ville såre eller ødelegge for partner ved å avbryte. Én av fem lot som om de opplevde nytelse og én av tre fortalte ikke partneren om smertene.

Sex og samfunn, Norges største senter for ung seksualitet, har vi de siste årene sett en betydelig økning i unge kvinner som oppsøker klinikken på grunn av smerter under samleie. De opplever at det er få steder å henvende seg for profesjonell hjelp og at et fåtall av helsepersonell har god kunnskap om tilstanden.

Mange fastleger unngår dessverre å ta opp spørsmål rundt seksualitet på grunn av usikkerhet og lite kunnskap om diagnostisering og behandling av seksuell dysfunksjon. En del mangler også kunnskap om hvor man kan henvise pasienten. Per i dag har ingen sexologiske rådgivere i Norge avtale om refusjon fra det offentlige. Dette medfører til at pasienten selv må betale for konsultasjonen.

Det er et stort behov for åpenhet og kompetanse om underlivssmerter og smerter ved samleie blant helsepersonell. Videre er det et betydelig behov for et tverrfaglig lavterskeltilbud som kan gi kvinner med dyspareuni et helhetlig tilbud, inkludert sexologisk oppfølging. Dette vil i stor grad bidra til å øke den enkeltes fysiske- og psykososiale helse, og gi bedre livskvalitet.

For mer informasjon om dyspareuni og vaginisme, se sexogsamfunn.no