Opp mot  halvparten av alle menn vil oppleve dette i større eller mindre grad ​i løpet av livet. Det vanligste er at det starter fra 45 - 50 årsalderen, men noen kan ha problemer allerede i 20-årene. Den eldste jeg har behandlet var 89 år, sier Ellen Skjelbred som er daglig leder i Mediwave, medisinsk klinikk for sexologi.


Den vanligste årsaken til erektil dysfunksjon er en blodårefaktor, eller det vi på folkemunne kaller åreforkalkning, og som gjør at arteriene blir trangere.

- Det kan være litt tilfeldig om dette slår ut på penis først, eller om det slår ut andre steder på kroppen. Dette er et symptom på en generalisert blodåresykdom og derfor henviser vi ofte de som kommer til oss til hjertespesialist for en ekstra sjekk.

- De som har operert og fjernet prostata  er en annen stor gruppe, men årsakene kan også skyldes psykiske faktorer eller bruk av ulike medikamenter.

Hvis årsaken er psykisk blir gjerne pasientene henvist til en psykolog som driver med sexualterapi. Skyldes det medikamenter bør man enten slutte med medikamentet, bytte det ut med et annet, eller ta andre doser i samråd med fastlegen sin.

Det finnes potenspiller som mange har god nytte av, noen har langtidsvirkning som tas i en liten dose hver dag, mens andre har en mer kortsiktig effekt.

- Vi bruker også trykkbølgebehandling der vevet utsettes for svært hurtige  trykk, da blir det en liten vevsskade som stimulerer kroppen til å regenerere vevet og skape nye blodårer. Denne behandlingen virker godt på rundt to tredjedeler av de pasientene som har et problem som skyldes blodårefaktorer, men også for de som har blitt prostataoperert kan dette fungere godt. ​Det hjelper ikke på nerveskaden etter operasjonen, men sirkulasjonen bedres.  Behandlingen er dessuten varig, ​men vi har ikke studier som går lenger enn 3 år tilbake, forteller Skjelbred.