- Mange kjøper det som julegave eller bursdagsgave, pakket inn i litt humor, og så håper man på en positiv mottagelse, sier lege, psykiater og sexolog, Haakon Aars.

Haakon Aars, lege, psykiater og sexolog. Foto: Privat

Hva snakker vi om? Sexleketøy, selvsagt.

- Sexleketøy har blitt et langt mer sosialt akseptert tema nå. Vi snakker om det, vi skriver om det, og dermed har det blitt mer akseptert de siste 20-30 årene, sier Aars.

Akseptert tabu

Bare fordi vi nå tør å snakke og skrive om sexleketøy i offentligheten, betyr ikke at alle føler seg komfortable med å verken ta opp temaet eller å faktisk gå til innkjøp av et, og introdusere i sexlivet.

- Grunnen til dette er at mange oppfatter det som at de ikke er bra nok i senga dersom partner ønsker å ta i bruk sexleketøy, forklarer Aars og legger til at menn er spesielt sårbare i slike situasjoner.

- Det er viktig å tenke gjennom på forhånd hvordan man ønsker å foreslå at man skal prøve ut sexleketøy.

Han forklarer at mye av grunnen til dette er at menn ikke er lært opp til å snakke om følelsene sine. Aars beskriver menn som prestasjonspreget, og derfor kan det bli vanskelig å snakke med en kompis om at man ikke klarer å få ereksjon.

- Mannen er veldig opptatt av størrelse og ereksjon, men ikke flinke til å snakke om det, fordi da snakker man om følelser. Du ser bare på hvordan menn hilser på hverandre; «high five» - en veldig distansert måte å hilse, med lite kroppskontakt, mens kvinner gir hverandre lange klemmer. Det har med følelser å gjøre og hvor åpne vi er om dem.

Kommunikasjon er nøkkelen

Ifølge Aars er det svært viktig å tenke gjennom hvordan man skal ordlegge seg overfor partner, hvis man har ønske å om å introdusere sexleketøy i samlivet.

- Det finnes mer enn nok informasjon på nettet om alle typer leketøy.

- Det er viktig å tenke gjennom på forhånd hvordan man ønsker å foreslå at man skal prøve ut sexleketøy. Da er det også viktig at den mottagende parten prøver å ikke ta det som kritikk. Det betyr ikke automatisk at det er fordi man er dårlig i senga, at partner vil ta med leketøy i senga.

- Ta det heller som at partner prøver å komme med et positivt innspill til hvordan man kan få det enda bedre sammen, spesielt hvis romantikken har vært litt dalende, sier sexologen og fortsetter:

- Leketøy kan hjelpe hjelpe fordi sexleketøy er noe som kan skape litt humor og latter i situasjonen, noe som vil alltid lette på stemningen, og gjøre det letter å snakke om at sexlivet trenger litt piff.

Gå dit sammen

Sexologen understreker at det ikke finnes en fasit for hva som er godt for alle med et sexleketøy.

- Altså det er viktig å gjøre litt research på forhånd, gå på nettet sammen og google seg frem til alternativer. Det finnes mer enn nok informasjon på nettet om alle typer leketøy.

- For menn er området rett under penishodet, og prostata veldig følsomt og mottagelig for stimuli.

- Deretter kan man bestille det fra internett, men jeg tror det også er godt å gå til en butikk som selger sexleketøy og kikke sammen. Det vil oppleves som pirrende og er en god inngang til å få sexlivet tilbake til det det var før barn og tidsklemma kom i veien.

Aars forklarer at personalet som jobber i slike butikker for voksne har god erfaring med produktene de selger og kan gi gode råd uansett hvilket nivå man utforsker på.

Et hav av utvalg

Det finnes sexleketøy som er spesielt laget for kvinner, og de som er laget for menn. De meste kjente variantene for kvinner er vibratorer og dildoer i alle former, farger og størrelser.

- For menn er området rett under penishodet, og prostata veldig følsomt og mottagelig for stimuli, så det finnes leketøy som stimulerer disse områdene, sier Aars.

Menn som er trygge på sin seksualitet og er villige til å utforske, kan bryne seg på penisringer, dildoer, og analplugger. Disse fører til sterkere og raskere orgasmer, spesielt for menn som sliter med å få utløsning.