Ved blant annet nærhet, kos og orgasmer produseres hormonet oksytocin. Det fører til at vi blir mer knyttet til hverandre, og hormonets utskillelse femdobles ved en orgasme. For menn varer dette i fem minutter, men for kvinner varer det helt opp til en halvtime. Det er noe av grunnen til at vi kvinner ønsker nærhet og kos etter et samleie. – Oksytocin gir deg en avslappet følelse slik at du stresser mindre og føler mer tillit til andre mennesker. Dette hormonet er utrolig viktig for vår livskvalitet. Derfor må vi bli mer bevisst på at nærhet bør være en større del av hverdagen, sier sexolog Arne Utne ved Curasenteret.

Ikke tenk – lytt til kroppen

Media fokuserer mye på sex og mange unge tror at multiorgasmer er en helt normal del av et samleie, men sannheten er at flere kvinner sliter både med å få orgasme alene og med en partner. Utnes beste råd er å ikke tenke. – Det er det dummeste du gjør. Tankene blokkerer for orgasmen. Slipp deg løs, kjenn heller etter hva du føler i kroppen. Vær til stede i egen kropp og i selve situasjonen, lytt til pusten og følg bevegelsene; da legger du grunnlaget for en orgasme, forklarer sexologen. Utne understreker at hver enkelt har ansvaret for sin orgasme. Derfor bør tanker om prestasjon legges bort, og fokuset bør heller være på å kommunisere med sin partner.

”Loveshower”

Den danske sexologen Katrine Berling råder alle kvinner til å begynne med en ”loveshower”. Det innebærer at du vasker krop- pen din med kjærlighet, samti- dig som du er oppmerksom på hva hver minste berøring gjør med deg. Etterpå smører du deg inn med en god krem og gir deg selv kjærlige tanker. – Du skal ikke starte med å onanere, men finne deg et uforstyrret rom der du tenner stearinlys og hører på rolig musikk slik at du slapper av. Så skal du berøre kroppen. Ikke gå rett til klitoris, men berør hele deg. La dine fingre lede deg til alt som er godt, forklarer hun. Hun understreker at fokuset ikke skal være på selve orgasmen, og minner oss på at tiden varierer fra kvinne til kvinne. Noen får orgasme etter fem minutter og andre bruker en time, men ifølge sexologen kan alle kvinner få orgasme. Men her gjelder også som med mye annet: Du må øve deg og være tålmodig. – Bruk av hjelpemidler som vibrator og dildo er greit en gang iblant, men i starten er det fint å bruke sine egen fingre til å finne ut av hva man liker. Vær forsiktig med for mye bruk av vibrator, for da vil du bli vant til å stimulere klitoris med kraft slik at du kan få problemer med å få orgasme uten, avslutter hun.