En god tursko skal være komfortabel, stabil og ha en god gripesåle. I tillegg skal den være vanntett og pustende, sier Thomas Smith, Country Manager i Viking fottøy. Er underlaget man går på hardt er god demping selvsagt også spesielt viktig. I terrenget derimot demper underlaget mye i seg selv. Han anbefaler å ikke ta lett på skoinvesteringen, og ty til en kjent kvalitetsleverandør.

– Vårt inntrykk er at folk har blitt mer kvalitetsbevisste i valg av bekledning generelt, også fottøy, sier han. – Vi ser at de gjerne søker informasjon fra ulike tilbydere på internett gjennom hjemmesider, produkttester og blogger.

– Den vanligste tabben er vel å la seg lokke av et pristilbud på et mindre kjent og billig produkt. Man får gjerne det man betaler for. Da kan det fort bli dyrt når produktet ikke svarer til forventningene, og man må kjøpe enda et nytt par

Feiltrinn

Likevel ser han flere «tabber» som går igjen når folk kjøper seg nye sko.

– Den vanligste tabben er vel å la seg lokke av et pristilbud på et mindre kjent og billig produkt. Man får gjerne det man betaler for. Da kan det fort bli dyrt når produktet ikke svarer til forventningene, og man må kjøpe enda et nytt par. Den gjengse turgåer bør uansett være innstilt på å ha flere par sko for å stille forberedt i møte med naturen, mener han.

– Det avhenger selvsagt av aktivitetsnivået, men er man normalt aktiv kan man vel tenke seg at tre par sko eller støvler til forskjellige formål er bra. For eksempel et par gode lave sko med GORE-TEX til mindre turer langs sti, et par fjellstøvler/jaktstøvler og et par gode turgummistøvler for bruk i skog og myr.

 

Hverdagsturene

En vanlig påstand er at folk er svært bevisste på riktig fottøy når de skal gå «skikkelige turer», for eksempel i fjellet, men lar det slure og gå når de «bare skal gå en liten tur», for eksempel til jobben. En slik hypotese antyder at den største slitasjen – og de fleste skadene – er knyttet til hverdagsbruk. Smith mener det kan være mye riktig i en slik forestilling.

– Ja, det tror jeg. Det er vel så viktig å ta vare på føttene når man går mindre turer og til hverdags – som jo er den vanligste formen for gange. Mange motesko på markedet i dag har flate såler uten demping. Går man mye i dette fottøyet kan det medføre skader.