De fleste kjenner ham som verdens mestvinnende alpinist. Timevis satt folk foran TV-en for å se hvordan det gikk for Kjetil André denne helga. Han har tjue mesterskapsmedaljer (VM- og OL-medaljer), derav fire OL-gull og fem VM-gull og er en av kun fem mannlige alpinister med verdenscupseire i alle fem disipliner. Det lå mye hard trening bak suksessen. Men hvordan var matvanene?

– Det var lite fokus på kosthold de førest årene. Man var ung, og det var bare å spise det man hadde lyst på. Jeg reiste mye, og da ble det ofte McDonalds. Det var effektivt og raskt, om ikke sunt. Man ble jo uvel etterpå, også tok det ikke så lang tid før magen ville ha noe mer. Jeg hadde helt enkelt et ganske dårlig kosthold, sier Aamodt.

- God mat gir en mye bedre følelse etterpå. Det ble grovbrød og skikkelig middag istedenfor fastfood.

Men etter hvert som årene gikk ble han mer opptatt av hva han fikk i seg.

– Når jeg ble eldre ble det viktigere å få i se nok næringsstoffer. God mat gir en mye bedre følelse etterpå. Det ble grovbrød og skikkelig middag istedenfor fastfood. Selv om jeg fremdeles var glad i både brus og sjokolade, sier han.

Bedre nå

I 2007 la Aamodt opp som aktiv utøver, 36 år gammel. I dag jobber han i NRK-sporten og er også kjent for sitt sterke konkurranseinstinkt i programmet «Hvem kan slå Aamodt og Kjus» på TVNorge. Men han er fremdeles opptatt av å holde seg i form.

– Det er veldig viktig for meg å være i rimelig god form, og har alltid vært det. Jeg føler meg mye bedre da, og det gjør helt klart noe med meg. Jeg er rett og slett avhengig av å trene nesten daglig for å være en glad gutt. Men jeg er ingen endorfinjunike, som lar treningen komme foran alt annet. Jeg har funnet en god balanse, der treningen har sin plass i hverdagen, men uten at det blir hysterisk, sier Aamodt. Treningen består i å sykle på sommeren og ishockey og løping på tredemøllen om vinteren.

– I tillegg kjører jeg litt styrketrening i form av situps og pushups, sier Aamodt.

Bedre kosthold

I dag er kostholdet betraktelig mye bedre enn da han var aktiv utøver.

– Jeg tenker på hva jeg setter i meg. Det er lurt å spise sunt for å ha et godt liv og leve lenge. Bra mat gir en god følelse i kroppen og masse energi, sier Aamodt. I dag er det også mindre brus og sjokolade. Jeg beveger meg mye mindre. Da kan jeg ikke både spise sunn mat og toppe det med masse sukker. Det handler om å føle seg bra og å ha en vekt jeg trives med. Nå har jeg energi og overskudd til barn, familie og de tingene jeg holder på med, sier Aamodt, som drikker mye vann og smoothie.

– Jeg er veldig glad i Go away doc fra Joe and the Juice. Det er blant annet ingefær, gulrot og eple. Masse gode næringsstoffer, forteller han.

– Jeg spiser stadig mindre kjøtt og mere fisk.

I tillegg er han glad supper og fisk.

– Jeg spiser stadig mindre kjøtt og mere fisk, sier Aamodt, som innrømmer at det stort sett er kona som tar seg av matlagingen.

– Men det blir en del lunsj ute. I tillegg spiser jeg alltid havregryn til frokost. Det gir en god start på dagen, sier Aamodt, og tenker seg litt om før han utbryter: – Også brokkoli, det er veldig sunt og bra. Det spiser jeg mye av.

For Aamodt tror at du blir det du spiser. Og akkurat som med trening handler det om gode rutiner.

– Det kan være vanskelig å komme i gang. Men når du spiser sunt over tid blir det en vane. Og da merker du det veldig hvis du spiser noe dritt, sier han.