Forskning fra Universitetet i Bergen viser at Omega-3 er viktig for hjernen. En av årsakene er at hjernen benytter fettet til strukturell oppbygning, mens resten av kroppen stort sett bruker fett som energi. Hjernen består av mange langkjedete fettsyrer som EPA og DHA, disse fettsyrene finner vi også i Omega-3, og særlig DHA er en viktig byggesten for at hjernen skal vokse og utvikle seg riktig. Omega-3 kan også bidra til å redusere hjerte- og karsykdommer. Derfor er det mange grunner til at vanlige kostholdsråd anbefaler inntak av næringsmidler som inneholder Omega-3, som for eksempel fisk, eller Omega-3 i annen form.

Fiskeboller og mat for hjernen

Det er mange som kjenner firmaet Vesteraalens veldig godt. Det er de som produserer de grønne boksene med fiskeboller. Den tradisjonsrike bedriften ble etablert under navnet Vesteraalens Hermetikfabrik allerede i 1912 og hjalp blant annet polfareren Roald Amundsen med proviant da hans ekspedisjon skulle forsere Nordøstpassasjen fem år senere. Roald Amundsen var nemlig interessert i fiskepudding nedlagt i fiskekraft, samt tørrfisk og andre produkter.

– I år, 100 år etter at Roald Amundsen reiste ut på sin spektakulære ferd, lanserte vi Vesteraalens Natural Omega-3 som forbrukerprodukt. Dette etter å ha levert høykvalitets omega-3 oljer i flere år til helsekost- og matvareprodusenter over hele verden, forteller Viktor Johnsen. Han er administrerende direktør i Vesteraalens.

– Roald Amundsen gjorde en bragd, men jammen er det en bragd at en slik bedrift som vår har klart å overleve så lenge og har en så lang historie også. Nøkkelen er plasseringen vår, nær havet, nær råstoffene og med god tilgang til god, fersk og sunn fisk. Det har alltid vært den aller viktigste innsatsfaktoren i produktene våre, og det har også blitt den viktigste suksessfaktoren vår, fortsetter han.

 

Viktor Johnsen

VESTERAALENS: Det er mange som kjenner firmaet Vesteraalens veldig godt. Det er de som produserer de grønne boksene med fiskeboller. På bildet ser du Viktor Johnsen, administrerende direktør i Vesteraalens. Foto: Øystein Lihaug Hjelle, Vesteraalens


 

Har satt en ny standard

Ferske innsatsfaktorer betyr mye når du skal produsere fiskeolje. Vesteraalens bruker lever fra fersk skrei som er fanget i rene arktiske farvann nær kysten av Vesterålen, Lofoten og Senja.

– Vi har kontroll på råvarene helt fra de ankommer fiskemottaket til vi har produsert det ferdige produktet. Den korte transporten gir svært ferske råvarer. Kombinasjonen av ferske råvarer, og en skånsom og nøye kontrollert produksjonsprosess, gjør at vi kan produsere en særdeles fersk olje, med nøytral lukt og en riktig balansert smak, sier Johnsen.

Derfor har den nye Natural Omega-3 på mange måter satt en ny standard for hvordan fiskeoljeprodukter skal smake og er en utmerket kilde for å få i seg de gode fettstoffene som stimulerer hjernen og er bra for kroppen.