Per Christian Tyldum er arkitekt og driver PCTYLDUM arkitekter hvor han tegner boliger og hytter. I tillegg driver han Whiteblue Adventure som arrangerer toppturer på ski i Nord-Norge og på Vestlandet. På denne måten får han muligheten til å favne om forskjellige interesser som fritid, reise, ski, estetikk, mat og møter med mennesker.
 
La deg inspirere av hans sporty blogginnlegg til å bli mer aktiv i hverdagen!

Vi møtes kl 07.30 på mandag – hver mandag!

Jeg våkner og nøler – ut av drømmen – regner det. Jeg ligger helt stille og prøver å fornemme lyden av regnet. 06.30 og jeg trekker dyna godt i kantene – litt til – sove litt til mens radioen strømmer med nyheter. Jeg kryper ut av sengen, bort til gardinen – titter opp og stjerneklar himmel – kaldt – perfekt. Gruer og gleder på samme tid.

En halv time senere ruller jeg nedover mot Tjuvholmen. Står på sykkelen og svinger lett i utforbakkene – og stille og svart er blitt stille og mørkegrått – gatelyktene lyser og litt til før dagen starter på riktig. De andre er på plass – fjorden åpner seg og man titter opp og ut fjorden – ser på himmelen over Oslo. Puster inn, puster ut – hopper og omfavnes – kaldt hav og man prøver å kontrollere hyper inn-og-ut-pust – blodet skylles gjennom årene i stor fart.  Så er man på land – det drypper - Nesoddbåten sklir forbi – et hode i hvert lille ovale vindu – på vei til dagen. Tørker og klær på og en termos med te – solen gir seg til kjenne der over Ekeberg – himmelen rødmer og røde kinn. Så har man fått ett påfyll av ett eller annet – adrenalin og endorfiner – en lykkepille – helt gratis og uten kjemi. Dagen kan komme og man svever lit gjennom luften.

Elementene.

Hvordan kom det seg at jeg plutselig ville hoppe i havet hele året og ikke bare sommerbade med 20 grader i vannet og lange svømmeturer? Når jeg tenker meg om så startet det med vårtoppturer på ski hvor man på returen, når man,  svett og sliten hadde skiene på sekken og fuglene kvitret i lyngen, passerte elver og fossefall ispedd noen fine kulper. Hvorfor ikke – jeg er svett og jeg er varm – men kan man gjøre dette. Er man gal, som alle lett lirer av seg, når man kommer med et slikt forslag? Gal nok til å prøve ihertfall! Så var det gjort, dette badet var som en renselse i seg selv. Det slo meg at den totale væren ble bare enda sterkere.

Så kan man spørre seg om elementene har en påvirkning på oss? Blir man mer fullendt ved å eksponere seg for dette basale, grave i jorda, sitte foran bålet, klatre på fjell, seile og senke seg ned i vannet. Jeg har lurt på dette. For siden den gangen på fjellet da jeg badet `utenfor sesong` har noen sagt seg villig, etter mye mental bearbeidelse, å bli med på denne prøvelsen, som det for mange tydeligvis er. Og gang på gang skjer det samme – dagen etterpå vil de gjøre det igjen helt uten oppfordring, nesten som om de hadde sett lyset! Er det så enkelt – bare å eksponere kroppen til elementene og så får man det bedre? 

I en travel hverdag er det tiden som ikke strekker til. Man har ikke tid til å innlemme nye elementer i sitt eget liv. Det er som et lån, renter og avdrag skal betales og man kan ikke tillate seg å tenke på å jobbe litt mindre. Det går ikke opp! Men flere og flere klarer å presse inn trening som mange mener er en viktig faktor for kropp og sinn. Og alle er enige om at man ved regelmessig trening orker mer og at man får et overskudd i alt det travle. Hvorfor ikke prøve å finne flere slike poster som gir i stedet for å ta energi? Det er bare å bytte ut en syssel for å få noe annet. Samtidig vil disse forskjellige postene gi et mer variert og rikere `kosthold` og kanskje bidra til å føle at man lever bare litt mer!

Så hvorfor ikke ta et bad i havet til jul? Romjulsbad – helt gratis.