Han er vokst opp i Sudan under et strengt religiøst regime. Han ble lært opp til å frykte og hate homoseksualitet. Så hva gjør man da, når all kjærlighetsevne og tenning retter seg mot samme kjønn?

Umar valgte å flytte til Norge i 2008 og søke politisk asyl på grunn av sin seksuelle orientering. I dag er han ferdig utdannet kunstner og skulptør fra Kunsthøyskolen og i ferd med å bli norsk statsborger. Han har allerede hatt flere utstillinger og var blant annet representert på utstillingen «Mina/meg» med den sørafrikanske fotografen Zanele Muholi under Pride i Oslo i sommer.

- Det å ha sex er å leve ut en viktig side av menneskelivet. Når man ikke klarer ha sex på en sunn måte fratas man en vesentlig dimensjon, forteller han.

Angst preget sexlivet

Kondom nyttet ikke. Straks gummien var på, forsvant ereksjonen. For Umar ble PrEP redningen.

- Seksuallivet innebar store plager. Jeg hadde konstant angst og var stresset. Jeg ble redd hver gang jeg vurderte å møte noen, forteller Umar.

I samråd med legen fant han ut at PrEP, den forebyggende hivmedisinen man tar før sex, ville fungere bra. Den ble godkjent for bruk i Europa i sommer og Umar er blant de første brukerne her i landet. PrEP forandret seksuallivet hans. Han våger nå å hengi seg til fysiske gleder uten mye angst.

- Det er som om en viktig dimensjon i livet nå er på plass, slår han fast.

En medisin som virker

Umar avviser at PrEP medfører eller leder til mange partnere og promiskuitet:

- For fem måneder siden fikk jeg en tre måneders tilførsel. Jeg har fremdeles litt igjen, forteller han.

Men medisinen virker. Det er han overbevist om. Han har tatt en hivtest tre måneder etter at han begynte å bruke den forebyggende medisinen. Den var negativ. Testen var tatt mer enn tre måneder etter at han startet bruken og derfor innenfor det forsvarlige.

- Du tar medisinen omtrent 24 timer før du har planer om eller håper på sex, og i et par dager etter, og dermed reduserer du risikoen betydelig.

Sikrere sex

Styreleder Leif-Ove Hansen i HivNorge er svært fornøyd med at Norge nå vil tilby PrEP gratis til dem som trenger det.

- Dette er en seier for sikrere sex og for at folk kan ta ansvar for sin egen og andres seksuelle helse, sier han.

- Vi vet at kondombruken generelt er nedadgående og statistikken viser at omfanget av seksuelt overførbare infeksjoner øker. Derfor er det viktig at vi nå får PrEP så vi unngår hiv. Medikamentene er fleksible, man kan bruke det hver dag, eller etter behov.

PrEP skal kunne være tilgjengelig for alle, men noen grupper har høyere smittepress enn andre, og noen har større sjanse for å bli utsatt for hivsmitte. Derfor vil svært aktuelle grupper for PrEP være homoseksuelle og msm, transpersoner, og sexarbeidere.

Hansen viser til forskning som bekrefter at PrEP har en hivforebyggende effekt.

- Studier som Ipergay, PROUD, Iprex viser veldig gode resultater med hensyn til å beskytte mot hiv, avslutter HivNorges styreleder.