- Jeg begynte å jobbe på sykehusapoteket på Ullevål i 1985 samtidig som vi fikk de aller første hivpositive pasientene. Jeg har jobbet med hiv og aids siden begynnelsen hvor det fortsatt ikke fantes behandling, sier Klausen.

Hun jobber i dag som farmasøyt ved Apotek 1 i Storgata.

Ressursapotek for hivpositive

Fra de første medisinene ble tilgjengelig i 1987 har hun sett en enorm utvikling i behandlingen.

- Hiv har gått fra å være en dødelig sykdom til å bli en kronisk lidelse. Etter 26 år som farmasøyt på sykehusapoteket på Ullevål har jeg de siste seks årene jobbet på ressursapoteket for hivpositive i Storgata. Dette er det eneste apoteket som er spesialisert på hiv i Norge, sier hun.

- Vi sørger for at vi har alle aktuelle legemidler på lager og følger opp over 450 pasienter slik at de alltid får nye forsyninger av medisiner. Det oppstår et personlig forhold til pasientene i denne jobben, sier hun.

Legemiddelsamtaler

Apoteket tilbyr legemiddelsamtaler som innebærer at pasienter får svar på faglige spørsmål.

- Dette handler om legemiddelinteraksjoner - hvordan medisiner påvirker hverandre og hvilke kombinasjoner man skal unngå. Det viktigste i dag er at de som har vært i en risikosituasjon tester seg. Man antar at det er mellom 500-700 som er hivpositive uten å vite det. Om man er hivpositiv og blir satt på behandling umiddelbart kan man redusere virusproduksjonen i kroppen som gjør at man kan leve et langt og godt liv uten å smitte andre, sier hun.

Fortsatt stigmatiserende

Klausen mener det er beklagelig at det fortsatt er stigmatiserende å være hivpositiv.

- Det er ikke like greit å si «hei, jeg er hivpositiv» som det er å si «hei, jeg har sukkersyke». Det er synd siden dette er en kronisk sykdom som hverken smitter eller er dødelig. Hivpositive kvinner kan også få barn uten at viruset overføres. Dette er et utrolig spennende fagområde med mange hyggelige kunder, avslutter hun.