Liv Grete Skjelbreid Poirée er kjent som Norges mestvinnende kvinnelige skiskytter gjennom tidene. I dag er hun også ambassadør for 1,6 millionerklubben, som er relativt ny i Norge og er søsterorganisasjonen til Sveriges største kvinneorganisa - sjon. 1,6 millionerklubben fremmer forskning på kvinnehelse.

Med kvinnen i sentrum

Mye av dagens helseforskning foregår på menns premisser, og det var ikke før nylig at forskere fant ut at kvinner for eksempel har andre symptomer på hjerteinfarkt enn menn. Brystkreft, benskjørhet, migrene, stress og psykisk helse er blant de viktige sykdommene som 1,6 millionerklubben ønsker å sette fokus på. – Vi kvinner er veldig flinke til å ta vare på mennene og barna våre, men ikke like flinke til å ta egen kropp på alvor. Vi gir oss ikke tid til å tenke på oss selv. Hvis jeg kan gjøre kvinner mer bevisste på egen helse, gjør jeg det med glede, sier Liv Grete engasjert. Etter at Liv Grete la opp som aktiv skiskytter i 2006, har hun bygget opp kurs- og konferansesenteret «Skjelbreid Poirée AS» i hjembygda Hålandsdalen i Fusa, en drøy times kjøretur fra Bergen. Sammen med ektemannen Raphaël Poirée, søsteren Ann Elen og hennes mann, tilbyr Skjelbreid Poirée teambuilding, konferanser, møter og eventer. Som ambassadør for 1,6 millionerklubben ønsker hun å sette fokus på kvinnehelse, både på sykdom og generell livskvalitet. – Jeg er opptatt av det forebyggende helsearbeidet. Helse handler også om god livskvalitet. Det er også viktig at kvinner blir flinkere til å ta små signaler på alvor. De kan bli store hvis man ikke tar hensyn til dem. Liv Grete ønsker at alle skal unne seg å leve det livet de ønsker. Det gjør nemlig underverker for helsen.

– Mitt beste råd er å være bevisst på at man bare lever én gang og på å gjøre det beste ut av det man har. Finn ut hva du har lyst til, sett deg et mål og jobb mot det, ett steg av gangen. Du skal vite hva du trives med og hva som gjør deg glad.

Fokus på stress

Til neste år skal 1,6 millionerklubben sette fokus på stress. Det er bevist at 50–80 prosent av alle alvorlige depresjonstilstander kan knyttes til stressfylte livshendelser. Forskere mener også at sykdommer som hjerte- og karsykdom og kreft kan fremkalles av mye stress (Vedhara, K. og Irwin, M. (Eds.) (2005). Human Psychoneuroimmunology. Oxford, England: Oxford University Press). Som aktiv toppidrettsutøver var stressmestring noe Liv Grete trente mye på; det var rett og slett nødvendig for å lykkes i konkurranser. – Som idrettsutøver må du takle stress for å prestere bra i konkurranser, og jeg trente på det hver eneste dag, sier hun.

Ditt eget spenningsnivå

Liv Grete er mamma for tre barn under ti år, samtidig som hun er karrierekvinne og gründer. Stress er med andre ord ikke et ukjent element i hennes hverdag. Selv om hun har mange år med stressmestring bak seg, synes hun hverdagsstresset er utfordrende å takle. – I idretten vet du når stresset kommer. Hverdagslivet byr derimot på en lang rekke uventede stressfaktorer som du må ta på strak arm og ikke rekker å forberede deg på, sier Liv Grete. Hennes beste råd er å skille oppgaver fra hverandre. – Ta en ting om gangen. Pust. Vær til stede i det du holder på med. Bli ferdig før du går videre til neste oppgave, sier hun. Liv Grete anbefaler alle å bli kjent med sitt eget spenningsnivå og lære seg hvordan man kan justere dette. – Tren ved å bygge opp spenningsnivået til et nivå som er ukomfortabelt og øv på hvordan du kan justere det ned igjen. Lær deg gjerne en effektiv avspenningsteknikk og vær bevisst på å bruke den, råder Liv Grete.

Kunstkalender

Tidligere i år ble 1,6 millionerklubben inspirert av den svenske «Kalen - derflickorna» og bestemte seg for å sette sammen sin egen kalender, med en kunstnerisk vri. I løpet av våren, sommeren og høsten ble kvinnelige ambassadører fotografert av kunstfotografene Marie Sjøvold og Kaja Bruskeland. Liv Grete ble avbildet ved Eikelandsosen, på taket av den flotte turisthytten hun driver sammen med ektemannen. – Jeg synes kalenderideen er veldig morsom, og jeg føler meg heldig som får lov til å være med på å sette fokus på et så viktig tema, avslutter hun.