Mange liker å kose seg med et glass vin på kvelden, for å roe ned og koble av etter en stressende hverdag. Holder du deg til ett glass om dagen er det lite å bekymre seg for, ifølge Sturla Naas Johansen, leder ved RUStelefonen, men blir ett glass ofte til tre bør alarmklokkene ringe.

– Den største utfordringen med vinkartongen er at det ikke merkes hvor mye som blir drukket av den, verken av deg selv eller andre, sier Naas Johansen. Drikker du to til tre enheter alkohol om dagen er man raskt oppe i 14 enheter i uken, som av Verdens helseorganisasjon er definert som klart risikofylt drikking for kvinner.

Har du et så høyt forbruk er det helt klart en risiko for alvorlige helseskader eller utvikling av et avhengighetsproblem, men hvordan kan du bryte sirkelen? Her er rådene som kan bidra til at du stopper før det går for langt.

1. Identifiser at det er et problem
Tenker du at drikker for mye, så gjør du mest sannsynligvis det, og hvis noen uttrykker bekymring for deg, så er det nesten aldri uten grunn. Én enhet vin defineres som ett glass (eller 1,2 dl), og drikker du mellom 9 og 13 enheter i uken er det allerede bekymringsfullt, og du bør begrense inntaket. For de fleste er ikke er det noe problem å kutte ned, så lenge man er bevisst på det.

2. Finn andre ting å belønne deg med
Har det blitt en vane å drikke for å roe ned, eller bruker du ofte alkohol for å belønne deg selv? Finn noen andre alternativer - det kan være trening, et varmt bad, en tur ut med venninner, kino eller bruke tid med noen du er glad i. Ofte er det bruddet i en travel hverdag mange trenger, og da gjelder det å finne andre ting å bryte opp med, enn alkohol.

3. Søk hjelp!
Klarer du ikke sette dine egne grenser, og er vindunken allerede drukket opp etter noen dager? Det enkleste er å ringe RUStelefonen - dit kan du ringe anonymt, eller du kan chatte via deres hjemmeside. De gir informasjon og veiledning om hva du kan gjøre videre, og anbefaler ofte at du kontakter fastlegen som kan henvise deg til videre behandling. Det handler ofte om å skape rammer for å holde drikkingen innenfor det normale, og finne ut hva som utløser behovet.

www.rustelefonen.no eller ring 915 08 588