En kreftdiagnose snur opp ned på tilværelsen, og for mange følger det med en følelse av å være alene. For selv om de har både familie og venner rundt seg, er det de færreste som klarer å sette seg inn i situasjonen den kreftrammede er i dersom de ikke har opplevd det samme selv.

Gode råd

Slik var det også for Rokseth. Hun var bare 23 år da hun fikk vite at hun hadde lymfekreft, og med diagnosen kom et ønske om å finne mest mulig informasjon og å komme i kontakt med andre i samme situasjon. Det gjorde hun i Ung Kreft.

– Jeg er litt atypisk i så måte. Mange unge er nok litt redde for å møte opp på treff fordi de bare vil bli bra og komme i gang med det vanlige livet igjen. De kommer derfor først i kontakt med Ung Kreft etter behandlingen når de eventuelt får senskader og opplever at livet aldri vil bli som før, sier hun.

For Rokseth var fellesskapet i Ung Kreft verdifullt. Her møtte hun andre som forsto henne og kunne gi tips basert på egne erfaringer.

– Man sitter med utrolig mange spørsmål som det ikke passer å stille legen, så for meg var det å komme i kontakt med Ung Kreft tidlig veldig viktig, sier hun.

Hardt, men godt liv

Det er snart ni år siden Rokseth fikk kreft, og veien derfra har vært humpete og svingete. Hun har hatt flere tilbakefall, og i fjor høst oppdaget hun en klump på halsen sin. Heldigvis viste det seg at denne var godartet, men hun fikk igjen oppleve at hverdagen aldri blir den samme selv om hun snart har femårsjubileum som kreftfri.

– Både kreftrammede og pårørende har forventninger om at hvis man bare blir kreftfri, blir alt bra igjen, men slik er det ikke. Mange av oss lever med senskader, og det å takle livet med jobb, familie og venner kan være tøft. For en del kommer dette som et sjokk, sier hun.

For Rokseth har det vært viktig å godta at livet er endret, men hun forteller at det har tatt tid.

– Når jeg først gjorde det, ble imidlertid alt lettere. Jeg vet nå at kroppen min aldri blir som før, og at jeg ikke får det livet jeg ønsket meg før. Jeg lever nå et hardt, men godt liv, for tross alt har jeg en mann jeg er glad i og jobb jeg trives med, sier hun.