2006 skulle vise seg å bli alt annet enn et normalår for den da 53 år gamle Alf Gullik Hansen fra Greåker. – Jeg har alltid vært veldig aktiv, men den siste tiden hadde jeg merket at jeg var veldig slapp. Jeg hadde ikke noe problem med å gå på jobb, men jeg hadde mye mindre ork enn tidligere til å gjøre ting, forteller Alf Gullik.

Alf Gullik Hansen,
Vant kampen mot lungekreft.
Foto: Rita Slåbak

Ved en ren tilfeldighet skulle de finne ut at han var kreftsyk. Han var nemlig så uheldig å snuble i et teppe og falle over telefonbordet med den konsekvens at han brakk to ribbein, noe som igjen førte til legebesøk hvor det blant annet ble tatt bilder.

– Bare noen dager senere, mens jeg ventet på resultatet, ble jeg plutselig veldig dårlig og kastet opp blod, og da bar det rett på sykehuset, sier Alf Gullik.

Småcellet lungekreft

Prøvene som ble tatt konkluderte med at han hadde en såkalt småcellet lungekreft, som er den hyppigste formen for lungekreft. Dette anses å være en aggressiv kreftform, og uten behandling er prognosene dårlige. Småcellet lungekreft behandles gjerne med en kombinasjon av cellegiftkurer og strålebehandling. Så også i Alf Gulliks tilfelle.

– Som en del av behandlingen ble jeg med i et forskningsprosjekt, og jeg var glad jeg var i ganske god fysisk form, for det var ganske harde runder kroppen skulle gjennom i de tolv ukene behandlingene varte. I løpet av denne perioden fra august til desember var jeg gjennom fire cellegiftkurer og femten strålebehandlinger, forteller Alf Gullik.

God form

Han var heldig, for selv om det var en tøff behandling, var han i overraskende god form.

– Jeg gikk turer, syklet og var i aktivitet. Det eneste som sto i hodet på meg da var at jeg skulle tilbake til jobben på papirfabrikken på Greåker, og jeg var veldig glad da jeg begynte der igjen i april året etter, erindrer Alf Gullik.

Familien var gode støttespillere, men uten at Alf Gullik merket spesielt mye til hvilke bekymringer de øvrige familiemedlemmene slet med som følge av hans kreftsykdom. De ville nemlig skjerme ham mest mulig for sine egne bekymringer, og oppmuntret ham i stedet med at «dette kommer til å gå bra».

La røyken på hylla

Alf Gullik legger ikke skjul på at røyking sikkert var årsaken til sykdommen, for han hadde jo røyket nesten sammenhengende siden femtenårsalderen. Men etter at han ble syk, har han holdt seg helt unna sigarettene.

I dag er sykdommen helt borte. Han oppsøker fortsatt lege jevnlig, men da er det i forbindelse med halvårlig oppfølging som skal sikre at kreften ikke bryter ut på nytt.

Odd Terje Brustugun - overlege ved Radiumhospitalet

Odd Terje Brustugun, Overlege ved Radiumhospitalet og ekspert på lungekreft. Foto: Wenche Haegh

 • Hva er de hyppigste årsakene til lungekreft?
  Røyking er den desidert viktigste årsaken til lungekreft, men vi skal heller ikke undervurdere risikoen som litt røyking nå og da også gir for å utvikle sykdommen. I tillegg har vi en gruppe som utgjør rundt 5–10 % som aldri har røyket og som allikevel får lungekreft.
   
 • Er det noe spesiell grunn til at dette er kreftformen hvor flest rammede dør?
  Dette er en sykdom som sjelden gir symptomer før sykdommen har kommet så langt at den er blitt ikke-kurerbar og kun livsforlengende behandling er mulig. Dessuten er kreftformen ofte aggressiv, så selv tilfellene som avdekkes på et tidlig stadium har ikke liten risiko for tilbakefall.
   
 • Har du noe tips til hva man kan gjøre for å kunne oppdage kreften tidligere?
  Følg med på egen helse. Endringer i eget hostemønster, blod i oppspyttet, gjentatte lungebetennelser, uforklarlig vektnedgang eller en følelse av å være
  syk kan være symptomer. I tillegg bør primærlegene vurdere CT-undersøkelse, spesielt hos røykende pasienter i alderen over 55 år.
   
 • Hvordan er fremtidsutsiktene for å finne en bedre behandling av lungekreft?
  Mye har skjedd de siste 5–10 årene, blant annet med nye medikamenter som er livsforlengende. Men det viktigste er å fange opp sykdommen tidligere, slik at kurerende behandling kan settes inn så fort som mulig.