- Jeg ønsker ikke å skremme vettet av noen, men hadde jeg vært klar over hvor farlig solen kan være da jeg var ung, ville jeg kanskje ikke vært kreftsyk i dag, sier Mette ettertenksomt.

Sommeren for to og et halvt år siden hadde Mette vært på husmorferie sammen med venninner i Tyrkia. Mens de var på tur merket hun at en føflekk begynte å bli øm, og så nesten ut som et sår. Da hun kom hjem ble hun sendt til spesialister på Haukeland. De fjernet føflekken og sendte den til analyse. Svaret var nedslående:

- Legen som ringte meg ba meg komme til Haukeland og ta med meg mannen min. Jeg forlangte å vite hva som hadde skjedd, og da fortalte han at de hadde funnet kreftceller. Jeg var i sjokk, forteller hun.

Strålebehandling og immunterapi

Kreften var aggressiv og spredte seg til tross for både operasjoner og strålebehandling. Nå får hun immunterapi:

- Immunterapien er siste utvei når kreften også har spredt seg til indre organer som leveren, nyrene, lungene og i tillegg til skjelettet. Nå har jeg fått denne behandlingen i to år, og det har fungert bra, for det ser ut til at kreften nå holder seg i ro, men kreften forsvinner ikke. Situasjonen min er med andre ord kritisk.

Mannen har vært den viktigste støttespilleren i den vanskelige tiden, men den positive tankegangen, ståpåvilje og en god porsjon godt humør har hjulpet dem.

Stort kroppspress

- Jeg vet at det ikke hjelper å være etterpåklok, men hadde jeg hatt den kunnskapen og informasjonen som jeg sitter inne med i dag, hadde jeg aldri tatt solarium, og jeg solt meg med mer måtehold. Det er et stort kroppspress på de unge i dag og jeg skjønner at særlig de unge kvinnene ønsker å se brune og sunne ut, men de må være forsiktige, bruke sunn fornuft og vise solvett. Det er det som er budskapet mitt. Solen pleide å være min aller beste venn, men plutselig ble den faktisk min verste fiende, sier Mette til slutt.