– Det hele startet i 2004, da datteren min ble undersøkt på sykehuset for noe mindre alvorlig. Jeg ble sittende og prate på venterommet med foreldre til barn som var rammet av kreft, forteller Rune Jonsdal, daglig leder i Hockey mot kreft. 

– Jeg kjente ærefrykt over å få møte mennesker i sitt livs verste kamp, samtidig som de var så åpne og hyggelig om det.

Den gangen så han grå sykehusrom uten ordentlige leker eller inspirasjon - dette vekket et ønske om å bidra.

– Jeg var på den tiden materialforvalter for Rosenborg Ishockeyklubb, og fikk med meg ti spillere til å sykle Trondheim-Oslo, som en innsamlingsaksjon for St. Olavs hospital.

Over all forventing

Kronerullingen brakte inn over 120 000 kroner, og ikke minst et overveldende engasjement.

– Jeg tenkte at dette ikke var noe vi kunne skrinlegge, og bestemte meg i 2011 for å registrere oss som en organisasjon. Nå jobber vi for å skape «magiske øyeblikk», og at så mange barn som mulig skal få oppleve dem.

Han ønsker i fremtiden å kunne vie enda mer av tiden sin til initiativet, og søker sponsorer for å virkeliggjøre flere prosjekter.

– De øyeblikkene hvor barna får være sammen og tenke på noe helt annet enn sykdommen sin – det er verdens beste medisin. Syke barn og de pårørende har så utrolig mye å lære oss, om både livsglede og takknemlighet.

Får ny motivasjon

Espen Aalberg Markovic (16) ble rammet av kreft (MDS) da han var 8 år. Fra og være en svært aktiv gutt, ble han kraftig redusert av sykdommen.

Selv om han har en lungekapasitet på 30-40 prosent spiller han organisert fotball, forteller moren Hege.

I 2012 får barnekreftforeningen invitasjon av Hockey mot kreft til å komme og se Rosenborg Hockey spille kamp.

– Før dette var han ikke spesielt interessert i hockey, men siden 2012 har både han og broren (Håkon) blitt helt frelst. Begge har hatt sesongkort etter dette.

BESØK PÅ SYKEHUSET: Espen Aalberg Markovic (i midten) ble rammet av kreft da han var åtte år, og besøket av hockeyspillere på sykehuset var en av tingene som gjorde hverdagen litt bedre. Foto: Privat


Store opplevelser

– Hockey mot kreft klarer å skape magiske øyeblikk, som da Espen fikk være med å droppe pucken i en Hockey mot kreft-cup. Og da far og begge guttene fikk være med på isen med spillerne fra Rosenborg Hockey. Sist men ikke minst er det spesielt å få besøk av hockeygutta på sykehuset, det gjør livet lysere.

Øyeblikkene betyr også mye for andre deler av hverdagen

– For Espen opplever jeg at det har betydd alt, det skaper motivasjon og hjelper mot den isolasjonen sykdommen skaper.

Tør mer

Som trivselssykepleier ved St. Olavs hospital, opplever Mads Abelsen Bøhle daglig hvordan tiltak som Hockey mot kreft hjelper kreftrammede barn.

Han opplever at møtene skaper et tettere samhold og åpner for flere samlinger, for eksempel et årlig arrangement på Frøya Motorsportsenter, der barna får sittet på med driftingbiler.

– Det blir enklere for dem å føle trygghet når de ser at andre der også er som dem. Det skaper rammer for å være aktiv og mestre noe sammen. Sånne øyeblikk er uvurderlige avbrekk fra sykehushverdagen.

Mye i vente

Den 27. og 28. mai bidrar Hockey mot kreft, sammen med initiativtakerne Fredrik Bjerkan og Mads Abelsen Bøhle, til at barn og ungdom får en magisk opplevelse der de får kjøre flere bilbaner og radiostyrte biler inne i Finalebanen Phus ved St Olavs Hospital. De samarbeider med Trondheim Parkering,  Trondheim RC-bilklubb og Bilbanesenteret.

– Slike arrangementer har bestandig vært viktige for Hockey mot kreft, nettopp for å skape nye relasjoner, føle mestring og fellesopplevelser sammen med familie og venner.

Bety noe for noen

Ole-Kristian Tollefsen har en lang karriere som proff hockeyspiller. Han begynte engasjementet sitt for å hjelpe da han spilte i USA.

– Som hockeyspiller har man en del tid til overs utenom kamp og trening. Det gir mulighet til å kunne bidra og å gjøre hverdagen litt lysere for andre.

Han forteller om møter på barnesykehuset i Columbus, der klubben han spilte for hadde en egen avdeling.

– Det var veldig spesielt å kunne være med barna, ha med gaver, prate og spille spill. Å kunne bidra til at de opplever glede er stort.

Viktig arbeid

Han forteller at påkjenningen kreft har på familier, og hvor ille sykdommen kan være, er noe som står ham nært.

– Derfor er Hockey mot kreft og andre initiativer så viktige. De drives av ildsjeler som virkelig utgjør en forskjell, og gir glede til mennesker i en utsatt situasjon. Jeg ser hvordan disse øyeblikkene skaper samhold, og at alle bidrag betyr noe for noen.