Uten forvarsel ble tromsøværingen Ole Morten Stagrum hasteinnlagt. Det var først mistanke om tarmslyng, men MR- og CT-undersøkelse viste svulster ingen forstod hva var. Sykehuset bestemte seg likevel for å operere bort svulstene, uten å vite om de var god- eller ondartede. Det var nok en god idé.

Oppdaget ved en tilfeldighet

– De trodde først det var tarmslyng, men omtrent en uke etter operasjonen fikk jeg vite at jeg hadde NET-kreft i overgangen mellom tynn- og tykktarmen, med spredning til flere lymfeknuter i magen, forteller Stagrum.

Nevroendokrin (NET) kreft er en sjelden kreftform med vage og varierende symptomer, og for noen er den også lenge symptomløs. Slik var det for Ole Morten.

– Jeg hadde ingen mistanker om at jeg var syk, jeg ble rett og slett akutt dårlig over natta, sier han.

Det var i januar 2011 at han ble innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Kun en drøy uke senere ble han operert for noe de ikke visste hva var.

– Fra de fant svulstene til jeg ble behandlet og diagnostisert gikk alt veldig fort. Kun ti dager etter innleggelsen ble jeg operert. Jeg var nok veldig heldig med at det ble oppdaget, for det var jo egentlig en ren tilfeldighet, sier Stagrum.

God hjelp

Både foreningen Carcinor og Universitetssykehuset Nord-Norge har gjort Ole Morten godt. Her føler han at han har blitt tatt på alvor, og godt tatt vare på.

– Det har vært veldig bra for meg. De tar vare på rammede og pårørende, er veldig oppegående og bryr seg om pasientene sine, sier han.

Renate Meyer er sykepleier på sykehuset og er opptatt av at pasientene skal føle seg ivaretatt. Når hun får nye pasienter går hun alltid gjennom pasientinformasjon, slik at de får mye informasjon allerede ved første møte.

– Å føle at pasientene har trygghet og tillit til den jobben jeg gjør er viktig for meg, og jeg har inntrykk av at bekymringene deres blir mindre etter dette første møtet, sier Meyer.

Blir ikke som før

Ole Morten har hatt hell i uhell, men livet er ikke det samme som før, og det kommer det heller aldri til å bli.

– Etter jeg ble syk raste livskvaliteten. Jeg ble ufør på grunn av invalidiserende fordøyelse som tappet meg for krefter, og i dag er jeg hjemmeværende ufør, forteller han.

To ganger i året har han oppfølgning ved UNN, og hver tredje uke får han injeksjon av Sandostatin hos fastlege.

– Livet og formen kommer nok aldri tilbake til det det var i januar 2011.