Jorunn Fluevaag jobbet mange år som forpleiningsassistent offshore. Hun var aktiv, sosial og hadde alltid flere prosjekter på gang. I september 2015 snudde alt. Hun fikk påvist diagnosen brystkreft med spredning til to vaktpostlymfer. Dette er en svært alvorlig diagnose, med en 50/50 sjanse for å overleve.

Fant styrke

Til tross for sjokkbeskjeden, fant Jorunn styrke gjennom samtaler med faren sin.

– Pappa var en stor inspirasjonskilde for meg. Han hadde kjempet mot kreften i fire år og døde mens jeg selv holdt på med behandlingen. Vi snakket mye om døden og det gjorde meg uredd, forklarer hun.

Rehabilitering er alfa og omega

Jorunn klarte å kjempe i mot og er i dag kreftfri. Etter behandlingen hadde hun et opphold på Sørlandet Rehabiliteringssenter. Sammen med en gruppe andre kreftrammede, fikk hun nøye oppfølging, med blant annet individuelle samtaler, opptrening og mindfulness.

– Hadde det ikke vært for dette oppholdet og menneskene jeg møtte der, ville ikke livet sett ut slik det gjør i dag. Rehabilitering er alfa og omega, og det eneste jeg har troa på. Jeg har lært å kjenne mine egne grenser og lytte til kroppen, for kroppen tåler ikke løgn, understreker hun.

På grunn av senskadene som fulgte med kreften har Jorunn blitt nødt til å begrense aktiviteten i hverdagen.

– Er jeg veldig sliten en dag må jeg bare godta det og ta den dagen for hva den er, for jeg kan ikke lenger presse kroppen min, forteller hun.

Den nye hverdagen

Jorunn måtte forlate jobben sin for å prioritere helsa. Hun har lært seg å akseptere, og vier nå dagene til å møte andre mennesker med forskjellige utfordringer i livet.

– Jeg tror nøkkelen til et godt liv er å sette seg selv litt til side. Det farligste er å bli bitter over ting man ikke kan gjøre lenger. Jeg har jo tross alt fått beholde livet, og det er jeg lykkelig for, smiler hun.