Symptomer på prostatakreft

 • Smerter i rygg og skjelett
 • Tynn og svak urinstråle
 • Hyppig vannlating
 • Vanskeligheter med å tømme urinblæren
 • Blod i urinen

Kilde: Kreftforeningen, Mann? Over 40?

Flere tilfeller enn før

På grunn av blodprøven PSA (prostataspesifikt antigen) påvises prostatakreft hyppigere enn før.

- Nå påviser vi prostatakreft på et veldig tidlig stadium hos mange pasienter, men det er ikke dermed sånn at alle pasienter må behandles der og da. Derimot brukes hos flere aktiv overvåkning der urologen følger pasienten, foretar jevnlige undersøkelser og kan utsette behandling, sier Jon Reidar Iversen ved avdeling  for kreftbehandling, Oslo Universitetssykehus, Ullevål.

Det å utsette behandling i det lengste kan være et poeng da prostatakreftoperasjoner ofte kan føre til urinlekkasjer og impotens.

- Men uansett om man overvåkes jevnlig, og man har kontroll på situasjonen, er det selvfølgelig en psykisk belastning å vite at man har prostatakreft, sier Iversen.

Tusen dødsfall i året

For tjue år siden oppdaget man vanligvis halvparten av prostatakrefttilfellene først når det forelå spredning. Da kom pasientene gjerne til legen med ryggplager eller vondt i bekkenet, men røntgen kunne ofte avdekke at det var kreftspredning til skjelettet.

- Når det ble oppdaget så sent, hadde ofte pasientene bare rundt tre års gjenværende levetid. Ved hjelp av PSA i diagnostiseringen finner vi i dag nesten 5000 nye prostatakrefttilfeller årlig, på 1990-tallet fant vi bare rundt 2500 tilfeller hvert år, forklarer Iversen.

Årlig er det et sted mellom 1000 og 1100 pasienter som dør av prostatakreft i Norge hvert år.

Fakta om prostatakreft

 • Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant menn.
 • Ved obduksjonsundersøkelser som omfatter tusener av menn, har man påvist kreftvev i prostata hos 10 % av 50-åringer, hos 50 % av 60-åringer og hos ca. 70 % av menn over 80 år.
 • Kreftformen har omtrent 28 prosent dødelighet.
 • Høyest rate finner man for personer i alderen 80-85 år.
 • Prostatakreft behandles enten med kirurgi, strålebehandling, hormonbehandling eller cellegiftbehandling.
 • Mannlige kjønnshormoner er nødvendig for at prostatakreft skal oppstå. Et høyt testosteronnivå kan muligens øke risikoen.
 • Tomat er en av grønnsakene man mener kan ha beskyttende effekt på prostatakreft.

Kilde: klikk.no/helse/doktoronline/

Er du i faresonen?

Arlder, arv, hormoner, miljø og livsstil ser ut til å ha betydning for hvordan sykdommen kan utvikle seg. Menn fra familier der flere nære slektninger har hatt sykdommen eller to har fått prostatakreft før fylte 60, kan ha en økt risiko for prostatakreft. Årlig PSA-prøve bør i disse tilfellene gjøres fra 50- års alderen eller før, avhengig av alderen til familiemedlemmene som har hatt prostatakreft.

Balansert kosthold og sunn livsstil

Kreftforeningens viktigste råd for å redusere kreftrisikoen generelt, er å ha et sunt kosthold bestående av mye grønnsaker, grove kornprodukter og fisk. Rødt kjøtt bør begrenses, det samme bør inntaket av sukker, salt og alkohol.

 

Tom Backe
redaksjonen@mediaplanet.com