Det finnes mange forskjellige typer kreftsvulster, noen godartede og andre ondartede. Men alle typer kreft starter som en feil i kroppens fornyelsessystem.

Kroppen vår, som med alt annet levende, er bygd opp av milliarder av celler. Disse cellene har en fantastisk evne til å fornye seg selv. Dette skjer ved at de lager en tro kopi av seg selv, også kalt celledeling. De gamle cellene byttes konstant ut med nye, og de nye er helt like de gamle på grunn av arvematerialet i kroppen - genene våre. Til tross for at kroppen har en helt unik evne til å reparere og fikse seg selv så er ikke renovasjonssystemet perfekt.

Unormal celledeling

Noen ganger når en celle deler seg oppstår det en feil, uten at vi vet hvorfor. Det bare skjer, men det er også da vårt eget forsvarssystem slår inn og fjerner de defekte eller unormale cellene. Men heller ikke kroppens forsvarssystem er uslåelig, det klarer ikke alltid å oppdage og fjerne alle de skadde cellene.

Det er likevel ikke slik at kreft oppstår umiddelbart fordi en celle delte seg feil én gang, og ikke ble fjernet av forsvarsorganismene. En celle må gjennomgå mellom fire og seks unormale celledelinger før det oppstår en kreftcelle. Deretter må denne cellen få leve videre uoppdaget av kroppens forsvarssystem og utvikle seg til en svulst, enten godartet eller ondartet. Med andre ord kan det ta opp til 20 år fra første feil under celledeling til en kreftsvulst har utviklet seg. Feildeling av cellene som befinner seg i kroppens blod- og lymfesystemer er ofte de kreftformene som har en mer aggressiv utvikling.

For mer fakta og informasjon om kreft - gå inn på Det Norske Kreftregisteret.

God livsstil forebygger

Forskning viser at en rekke livsstilsaspekter spiller inn på utviklingen av kreft i kroppen. Tobakksbruk har bidratt til en kraftig økning i antall tilfeller av lungekreft. Samtidig er det en av de enkleste krefttypene å forebygge. Det er ganske enkelt; slutt å røyke, da vil sjansen for at du får lungekreft synke betraktelig.

I dagens moderne samfunn blir vi mer og mer inaktive på grunn av teknologien rundt oss, enten vi vil det eller ikke. Det kan hende du liker å være aktiv, men at du har en svært stillesittende jobb. Eller kanskje man liker det behagelige livet, som så mange gjør. Vi har også langt større tilgang på lettvint og usunn mat, og det er lett å ty til det når den velkjente `tidsklemma´ slår til på travle dager. Som fort blir til travle uker og måneder.

Kombinasjonen av disse to aspektene ved hverdagen vår har vist seg å ha innvirkning på kreftutviklling. Å ha et bevisst forhold til kosthold og aktivitet er bevist å ha positiv effekt på å forebygge kreft. Men det er ingen som sier du skal bli fanatisk - som med alt annet i livet gjelder det å finne den gyldne middelvei. Litt mosjon hver dag, trenger ikke være mer enn at du går deg en halvtimes tur. Til middag dropper du bernaisesausen, og øker mengden grønnsaker. Det skal ikke så mye til, det gjelder bare å ha et bevisst forhold til livsvalg, og vite at dårlige eller ubevisste valg kan ha innvirkning på din helse senere i livet.