- Det har vært en enorm økning i antallet tilfeller av føflekkreft i Norge. På 1950- og 60-tallet var det bare rundt 50 registrerte tilfeller hvert år, i 2014 var det mer enn 2000 tilfeller, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

En av årsakene er at vi har mer fritid og tilbringer mer tid i solen enn vi gjorde før, men det skyldes også at vi kler mer av oss enn tidligere, slik at større deler av huden blir utsatt for UV-stråling.

Unngå å bli solbrent

- Vi ønsker på ingen måte at folk skal slutte å kose seg i solen på varme sommerdager, men det er lurt å være bevisst, sier Ryel.

- Det aller viktigste er å unngå å bli solbrent. Derfor bør alle ta noen pauser hvor man er vekk fra sola, spesielt midt på dagen. Mange bruker solkrem, men det er alt for vanlig at man bruker for lite og da oppnår du ikke den effekten som solkremen er ment å ha. Ellers er det fint å beskytte seg med klær, for eksempel å ta på deg en tynn skjorte med lange ermer og for menn med lite hår er det lurt å bruke solhatt eller caps. Det er mange flere tilfeller av føflekkreft på hodet hos menn enn det er blant kvinner, fortsetter hun.

De fleste som blir solbrent blir det mens de gjør andre ting enn å sole seg. Når vi sitter på kafé, arbeider i hagen eller pusser båten er det fort gjort å ikke tenke over at sola tar.

- Folk er mer bevisste på å smøre seg med solkrem når de skal på stranda og planlegger å sole seg, enn de er hvis de skal ut å gjøre forskjellige andre ting i finværet, sier Ryel.

- Husk derfor solbeskyttelse også i disse situasjonene.

Følg med på kroppen

En av anbefalingene fra Kreftforeningen er å følge med på føflekkene dine, for eksempel ved å gjøre det til en vane å se deg litt ekstra nøye i speilet etter at du har dusjet. Det er særlig hvis en føflekk forandrer seg at det er viktig å være på vakt:

- Se etter om du har en føflekk som ikke ligner de andre og følg med på hvis den vokser eller endrer form eller farge, spesielt til svart. Hvis den klør eller blør, eller hvis den danner et sår som ikke vil gro kan det også være symptomer på at noe er på ferde. Merker du slike forandringer, er det viktig å gå tidlig til legen.

Lett å behandle før den sprer seg

Norge ligger på topp i Europa når det gjelder antallet som dør av føflekkreft. Årsaken er sannsynligvis at pasientene kommer for sent til legen.

- Føflekkreft er veldig alvorlig hvis den begynner å spre seg, da er den vanskelig å behandle og kan være dødelig. Kommer du derimot tidlig, så er dette en kreftform vi vet mye om og som er ganske enkel å behandle. Så oppfordringen til alle – og ikke minst til menn - må være å ta pauser fra solen, smøre seg godt med solkrem og bruke caps og klær som beskyttelse. Hvis mange i tillegg følger med på hudforandringer og oppsøker legen tidlig hvis de oppdager noe unormalt i huden, kan vi komme oss ned fra den uheldige hudkrefttoppen i verden, sier Ryel til slutt.