- Prostatakreftpasienter er ingen homogen gruppe, spesielt siden aldersspekteret kanskje spenner fra rundt førti til svært høy alder. Det betyr at det er stor forskjell i funksjonalitet, seksuell aktivitet, om pasientene er i parforhold og lignende. Derfor må informasjonen vi gir pasientene tilpasses den enkelte individuelt, og min viktigste oppgave blir å hjelpe dem slik at de kan leve best mulig med kreften og forklare at det både finnes hjelpemidler og tiltak som kan lette de problemer og bivirkninger som en behandling kan gi, forteller Morten Andersen som er urolog på Moelv Spesialistsenter.

Pasienter på aktiv overvåkning

Denne pasientgruppen har fått diagnose prostatakreft, men kreften er lite aggressiv.

- Disse pasientene kan ofte leve veldig lenge med kreften uten å behandles. Noen lever med den livet ut, men da må de overvåkes nøye og relativt ofte i mange år fremover. Denne gruppen er utfordrende siden mange av de som kommer i denne gruppen tenker at dersom de har fått kreft, så vil de fjerne den. Andre aksepterer at dersom de blir trygt passet på kan de utsette behandlingen eller ikke ta behandling i det hele tatt, men da er det viktig at de forstår situasjonen ordentlig, sier Andersen.

- Pasientene lurer gjerne på hvor lenge de kommer til å leve, om de kan kureres eller om de får et mye dårligere liv.

Han forteller at han bruker mye tid på å gi skikkelig god informasjon, og han foretrekker at pasienten har med partneren, eller en god venn til disse samtalene. Det gjør at budskapet blir bedre forstått og at pasienten har noen å snakke med som skjønner situasjonen når han har kommet hjem fra legebesøket.

- Jeg prøver å forklare så godt som overhodet mulig. Pasientene lurer gjerne på hvor lenge de kommer til å leve, om de kan kureres eller om de får et mye dårligere liv. Det å gi saklig informasjon rundt alle disse spørsmålene vil for de fleste gjøre at de blir litt lettere til sinns etter at vi har hatt en slik samtale, sier han.

Erfaringsutveksling

Prostatakreftforeningen har et likemannssamarbeid der flere menn med prostatakreft møtes og   utveksler erfaringer i et fellesskap.

- Det er en fin arena for å snakke sammen og dele erfaringer og historier, for det er ikke så lett å være alene om disse tingene. Mange syns at dette er veldig positivt, men det finnes også pasienter, særlig blant de yngre, som heller vil finne sin egen måte å takle situasjonen på uten å være med i noen gruppe. Noen syns nok også at dette blir for privat, men de aller fleste setter pris på å være med i disse gruppene, sier Andersen.

I tillegg til å arrangere slike møter over hele landet, har Prostataforeningen også en kontakttelefon der man kan få svar på sine spørsmål fra likesinnede. Kontakttelefonen betjenes av PROFOs medlemmer og er betjent alle dager, hele året, fra kl.08.00 til kl. 22.00 for personer som søker råd fra likemenn som selv har eller har hatt prostatakreft.