– Dagen blir rett og slett herlig etter at jeg har trent. I tillegg sier legen at jeg tåler cellegifta bedre når jeg er i fysisk aktivitet. Derfor trener jeg, sier Geir Nordgaard.

I september 2016 fikk han spiserørskreft. Han var i full jobb, men nå er livet annerledes og jobben må vente. Geir lever med spredning til lever og lunger. Nå trener han flere ganger i uken med andre kreftrammede.

– Å komme hit er fantastisk, sier han.

Vardesenter på sju steder

Hvert år får nesten 33 000 personer i Norge en kreftdiagnose, og det er flere enn 260 000 nordmenn som har eller har hatt kreft.

Flere av disse bruker denne formiddagen på Vardesenteret – et tilbud til alle som er berørt av kreft – og som finnes i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø og Bodø. Her kan du få gode råd og kurs om alt fra hodeplagg og kosthold til juristhjelp og ulike styrke- og kondisjonstreninger som Nordgaard deltar på.

– Jeg trener både spinning, yoga og styrke her, og det er et fantastisk tilbud. De er rett og slett flinke til å få det beste ut av meg, sier Geir, som ikke kan få fullrost fysioterapeutene på Pusterommet.

Stadig flere eldre

Nordgaard har ikke rukket å bli pensjonist enda, men langt flere eldre enn ham, har glede av tilbudet på Vardesenteret. Over halvparten av dem som får kreft er nemlig over 70 år. Og antallet i den eldre delen av befolkningen (65-69) er mer enn fordoblet siden 1975. For den eldste delen av befolkingen (80 +) er antallet tredoblet i samme periode.

– Tilbudet er gull verdt. Jeg føler meg mye bedre nå. Å trene og møte andre i samme situasjon gir meg energi, sier Nordgaard.

Kaffekoppen står klar

Treningspartnerne på spinning ser hverandre i hvert fall en gang i uken på Vardesenteret. Det er såpass hyggelig at de gjerne sitter igjen en time etterpå. For å prate og spøke med hverandre, personale eller de frivillige som ofte har vært i samme situasjon og skjønner hva de går gjennom. Kaffekoppen står alltid klar på Vardesenteret. Nordgaard synes det er deilig å være en del av et miljø.

– Det blir alltid en kaffekopp på Vardesenteret her etter treningen. Og praten kan være om alt mulig. Det sosiale gjør godt for kropp og sjel, sier Geir.

Noen tilbud fra Kreftforeningen

  • Vardesentrene: Her kan mennesker berørt av kreft møte andre i samme situasjon. De kan ta del i fysisk aktivitet og få råd og veiledning fra fagfolk og likepersoner. Her kan de starte veien tilbake til hverdagen etter at de har fått en diagnose. Det er sju Vardesentre i landet: Oslo (2), Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø og Bodø. Vardesentrene er et samarbeid mellom Kreftforeningen og helseforetakene, og er på de største sykehusene i landet.
  • Temakafé: På Kreftforeningens temakafeer kan kreftpasienter, pårørende og etterlatte møte andre i samme situasjon. Vi tilbyr korte foredrag om aktuelle temaer og en kaffekopp. Det finnes temakafeer på om lag 40 steder rundt om i landet.  
  • Kreftkoordinator: Kommunenes kreftkoordinator er der for å tilrettelegge hverdagen for kreftpasienter og pårørende. Kreftkoordinatoren kjenner lokalsamfunnet, vet om ulike tilbud og er en ressurs for å bedre hverdagen for alle som er rammet av kreft. Kreftkoordinatorene dekker i dag omtrent halvparten av norske kommuner.