Det finnes en rekke preparater på markedet som skal hjelpe kvinner med overgangsplager. Men forskning og studier på brystkreft viser økt risiko for brystkreft for kvinner som bruker hormonpreparater med østrogen.

Johnny Hamre, Arcon Norway. Foto: Arcon Norway

– Få er klar over at hele 27 prosent av brystkrefttilfellene her i landet skyldes bruk av østrogen mot overgangsplager, sier Johnny Hamre i Arcon Norway, og viser til den norske studien Kvinner og kreft.

Celledeling

Da en kvinne donerte sine kreftceller til videre forskning etter hennes død, kom det frem at østrogen førte til en umiddelbar celledeling i kreftcellene.

– Forskerne delte først cellene, og tilsatte østrogen i den ene halvdelen og et naturmiddel i den andre, sier Hamre. Mens østrogendelen fikk næring til å vokse og dele seg med en vanlig, medisinsk dose, ble det ingen utvikling i den delen som ble tilført naturmiddel – heller ikke når doseringen ble økt til det mangedobbelte.

Kosttilskudd

Et slikt naturlig preparat kalles kosttilskudd etter lovverket, og flere naturpreparater har en positiv virkning mot overgangsplager. For kvinner i overgangsalderen anbefales derfor andre typer kosttilskudd, som ikke tilfører kroppen hormonpreparater med østrogen som gir næring til brystkreftceller.

– Da trenger de heller ikke å bekymre seg for økt risiko for blodpropp eller brystkreft, sier Hamre.