Ifølge forskning er risikoen for brystkreft påvirket av både livsstil og arv. Det vil si at valg du foretar deg iløpet av livet kan påvirke sannsynligheten for at du kan utvikle brystkreft. Dersom du som kvinne føder ditt første barn før fylte 25 år, og føder flere barn, i tillegg til å amme barna, så bidrar det til å redusere risikoen for brystkreft. Utover det er generelt god livsstil et viktig aspekt å ta hensyn til hvis man ønsker å redusere faren for kreft i brystet.

Brystkreft er den hyppigst forekommende kreftformen i den vestlige verden. Hvert år får cirka 3000 kvinner i Norge diagnosen. Den beste måten å forebygge det på er å undersøke brystene regelmessig hjemme, og ved at alle kvinner som har rundet 50 år takker ja til mammografiscreening. 

Kjenn deg selv

- Bli kjent med brystene dine, oppfordrer Eva Michelsen Ekroll, organisasjonsrådgiver i Brystkreftforeningen.

- Når man sjekker seg selv regelmessig og blir kjent med sin egen kropp, så kjenner man også de naturlige endringene som skjer i forbindelse med for eksempel menstruasjon. Det er når du oppdager noe uregelmessig vi oppfordrer deg til å oppsøke lege, sier hun.

Å sjekke egne bryster er lett å glemme i en hektisk hverdag, men det kan være livsviktig. Det er ikke bare kuler du bør være på utkikk etter. Se etter hevelser eller søkk i huden, hudforandringer, sjekk at brystvortene dine peker som normalt, og vær på vakt om det kommer veske fra brystvortene.

Mammografi

Alle kvinner i alderen 50-69 år får tilbud om mammografi – en røntgenundersøkelse av brystene som kan påvise en kreftsvulst, som ble innført i Norge i 1995. Undersøkelsen kan også påvise svulster som er for små til å kjenne med hendene.

- Vi anbefaler alle kvinner til å takke ja til invitasjonen vi får av Mammografiprogrammet. Mammografiscreening viser en redusert dødelighet på 43%, så det er ingen tvil om at det er en viktig investering for egen helse, sier Ekroll.

- Vi ønsker at grensen for dette tilbudet senkes til 45 år, for da stiger andelen som får brystkreft betydelig. Jo tidligere det oppdages, jo bedre er prognosene.

Til våren kommer en stor norsk evalueringen av mammografiprogrammet.

- Vi venter spent på å se evalueringen, og se hva vi skal jobbe videre med for å styrke tilbudet vårt!