- Jeg fikk et brev fra Kreftregistret da jeg fylte 25. Der ble jeg oppfordret til å ringe fastlegen og ta en celleprøve. Ordet kreft virket så fjernt og var noe jeg forbandt med eldre mennesker, sier Katrine Kjær. Hun er ikke den eneste. Hvert år dropper 4 av 10 unge kvinner i Norge å ta en celleprøve. Dette til tross for at livmorhalskreft tar 70 liv hvert år, og er en av få kreftformer kvinner selv kan forebygge.

Hvert år sender Kreftregisteret ut brev til kvinner mellom 25 og 69 år med påminnelse om å ta en celleprøve. Kvinnene må selv bestille time hos sin lege eller gynekolog, og Livmorhalsprogrammet sender brev dersom det nærmer seg tre år siden siste livmorhalsprøve.

- Reddet livet mitt

I høst lanserte Kreftforeningen og Det Nye, sammen med livmorhalskreftrammede Thea Steen, #sjekkdeg. Kampanjen hadde ett mål for øye: Å få unge kvinner til å sjekke seg for livmorhalskreft. Antall unge kvinner som gjør det har nemlig sunket drastisk de siste årene, samtidig som tilfeller av livmorhalskreft i denne aldersgruppen har økt.

For Kjær og venninnen Silje Fålun ble #sjekkdeg en livsviktig vekker.

- Jeg er evig takknemlig for at jeg sjekket meg. For det viste seg at jeg hadde grove celleforandringer. Undersøkelsen tar bare et par minutter og kan redde livet ditt. Det reddet mitt, sier Kjær som ble behandlet før celleforandringene utviklet seg til kreft.

Det samme gjaldt for venninnen Silje Fålun.

- I tiden kampanjen pågikk fikk jeg beskjed om at jeg hadde grove celleforandringer, og jeg fikk operasjon noen dager etter, sier Fålun. En mindre operasjon gjør at man unngår at slike celleforandringer utvikler seg til livmorhalskreft.

Slik forebygger du livmorhalskreft

Livmorhalskreft forårsakes av Humant papillomavirus (HPV), som smitter ved seksuell kontakt. Livmorhalskreft på et tidlig stadium gir ofte ingen symptomer og oppdages som regel fordi man tar celleprøve fra livmorhalsen. En celleprøve kan avdekke celleforandringer før det blir kreft. Den tas hos fastlege eller gynekolog. Mange synes en celleprøve kan virke skummel, men den kan faktisk redde livet ditt.

Med spatel og børste tar legen ut overflateceller fra livmorhalsen. Cellene undersøkes deretter i et laboratorium. Kreftforeningen og Kreftregistret anbefaler celleprøve hvert tredje år etter at du har fylt 25 år. Alle kvinner mellom 25 og 69 år blir oppfordret til å sjekke seg jevnlig for celleforandringer. Kvinner som sjekker seg regelmessig, reduserer sjansen for å utvikle livmorhalskreft med 80 prosent. Men det er du som må ringe fastlegen.

Hva kan jeg gjøre?

Siden 2009 har alle jenter fått tilbud om gratis HPV-vaksine det året de fyller 12 år. Det vil føre til at vi i fremtiden vil få færre tilfeller av livmorhalskreft. Fra høsten/vinteren 2016 vil alle jenter opp til 26 år få tilbud om gratis HPV-vaksine. Det kommer mer informasjon om hvordan du får vaksinen når det nærmer seg.

For alle som ikke har fått HPV-vaksine har vi en enkel, men viktig oppfordring:

Ring fastlegen. Ta en celleprøve. Unngå livmorhalskreft.