Camilla Aasen Mæland er fagansvarlig for ernæring ved Montebellosenteret. Hun forteller at personer som er operert i forbindelse med tarmkreft kan ha utfordringer med å følge et forebyggende kosthold.

Camilla Aasen Mæland, fagansvarlig for ernæring ved Montebellosenteret. Foto: Montebellosenteret

– Man må se på hvordan tarmen har blitt affisert av behandlingen. For eksempel anbefales det mye fiber for å forebygge denne krefttypen, men det kan være svært vanskelig kost for noen som er tarmoperert. Man skal være veldig forsiktig med å øke fiberdosen rett etter operasjon. Dette må gjøres i samråd med lege, oppfordrer Aasen Mæland.

– Men man må passe på å ikke bli for anstrengt i forhold til mat. Mange kreftpasienter er redde for å gjøre noe feil. Det kan resultere i at man får i seg for lite mat. Nok kalorier og proteiner er viktig for å unngå uønsket vektreduksjon. Har man dårlig appetitt fra før, og i tillegg får masse råd om hva man ikke skal spise, kan det være veldig utfordrende, sier Aasen Mæland.

Livsstilvalg

Aasen Mæland forteller at ernæring i forbindelse med kreftforebygging baserer seg på kunnskapsoppsummeringer fra de fremste kreftforskerne i verden.

– Disse viser at fysisk aktivitet reduserer risikoen, og at både rødt og bearbeidet kjøtt, i tillegg til alkohol er risikofaktorer. Det gjelder også fedme, sier hun og fortsetter:

– Utfordringen er at vi vet en del om sammenheng mellom kosthold og kreft. Men kosthold er bare en av mange faktorer. Genetikk spiller blant annet også inn. Likevel kan man ta noen valg. Holder du deg i fysisk aktivitet og følger de norske kostrådene, er du med på å redusere din egen risiko for tarmkreft.