Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller føflekkreft. At vi har så få soldager gjør gjerne at vi soler oss for mye når vi endelig har muligheten, og bråsoling er det aller verste for huden.

- Antall tilfeller stiger mest hos de over 60 år. Deres adferd i sola har endret seg fra tidligere, og dette synes nå på hudkreftstatistikken, sier spesialrådgiver hos Kreftforeningen, Mona Stensrud.

Vær obs på hudforandringer

- Huden glemmer ikke, og blir den solbrent tilstrekkelig mange ganger så klarer ikke kroppen lenger å reparere skadene selv. I visse tilfeller kan cellene begynne å dele seg ukontrollert, og det kan vokse frem en svulst. Det er derfor like viktig å beskytte seg når man blir eldre.

Det er naturlig å tro at grunnen til at vi har flere dødsfall blant menn som får føflekkreft, er at de kommer senere til lege enn kvinnene, sier Stensrud.

- Hvis man kommer tidlig til lege er dette en kreftform som er ganske enkel å behandle og kurere, så det er viktig å vite hva man skal følge med på av hudforandringer.

Mange som smører feil

Man kan enkelt minske risikoen for hudkreft ved å beskytte seg mot solen, og det er flere måter å gjøre det på.

- De fleste tilfellene hos menn kommer på overkroppen, trolig fordi de går mer i bar overkropp.

- Det ene er å smøre seg, noe de aller fleste gjør, men det er mange som ikke smører seg riktig. De smører på for lite, og oppholder seg lenge i solen fordi de tror de er bedre beskyttet enn de faktisk er. En tommelfingerregel er at hvis du går i shorts, skal du bruke en håndfull krem til hele kroppen. Vi må likevel ikke satse alt på solkremen. Det viktigste er å ta pauser fra solen med jevne mellomrom. Dessuten å beskytte seg med klær og noe på hodet, forteller Stensrud.

I 2013 var det 839 menn som fikk føflekkreft, mens det var 880 kvinner. Det er noen forskjeller på hvor på kroppen kvinner og menn blir rammet, og dette henger sannsynligvis sammen med påkledningen, fortsetter Stensrud.

- De fleste tilfellene hos menn kommer på overkroppen, trolig fordi de går mer i bar overkropp. En del tilfeller kommer i ansiktet og på hodet – jo mindre hår, desto viktigere med beskyttelse.  Det er derfor viktig å tenke både på hodeplagg og annen bekledning, avslutter Stensrud.

Tips

Gå til legen hvis du har en mistenkelig føflekk

Føflekkreft er relativt enkelt å behandle hvis man kommer til legen i tide, før kreften begynner å spre seg i kroppen. Forandring fryder IKKE i denne sammenhengen, så sjekk føflekkene dine jevnlig, og få noen til å sjekke ryggen din også, hvis du har muligheten til det.

Dette er det du skal se etter:

  • En føflekk som begynner å vokse
  • En føflekk som endrer farge
  • En føflekk som er litt ujevn i kanten
  • En føflekk som klør eller begynner å blø

Forebygg!

En viktig ting å tenke på nå når sommeren står for døren, er å sørge for at man er beskyttet mot sola også når man ikke ligger og soler seg. Det er mange som blir solbrent når de gjør helt andre ting, for eksempel når de jobber i hagen, driver med sportslige aktiviteter, pusser båten eller sitter på en utecafé.

Tips til menn i solen

  • Smør deg alltid når du er ute i solen.
  • Ta på en skjorte innimellom.
  • Bruk noe på hodet.
  • Gi huden jevnlige pauser og opphold deg i skyggen innimellom. Dette er spesielt viktig i perioder hvor solen er på sitt sterkeste midt på dagen.