- De fleste blir kurert siden dette dreier seg om en overfladisk svulst som er synlig. Derfor er det mulig å oppdage føflekkreft tidlig. Vi fjerner svulsten med enkel kirurgi og da går dette bra hvis du blir operert før kreften får spredd seg, sier Oddbjørn Straume som er onkolog, overlege ved kreftavdelingen på Haukeland Universitetssykehus og leder Norsk Melanongruppe.

- Hvis det tar for lang tid og kreften sprer seg er det verre, for føflekkreft med spredning er alvorlig og prognosene dårlige, fortsetter han.

Forebygge

Føflekkreft skyldes nesten alltid ultrafiolett stråling fra solen. Det er særlig solbrenthet som kan fremkalle sykdommen. Å sitte i skyggen, bruke klær som dekker huden, unngå soling mens solen er som sterkest og å være flink til å smøre huden ofte med god solfaktor, er derfor gode forebyggende tiltak.

- Du skal ikke være redd for å være i solen, men du bør passe på å ikke bli solbrent, tilføyer Straume.

Sjekke og handle deretter

- Hvis du ser et eller flere av tegnene i ABCDE-reglene, bør du gå til fastlegen og få en vurdering. Man skal ha en lav terskel for å fjerne føflekker som har et eller flere av disse tegnene. Det har man mye å vinne på. Fastlegene bør ha lav terskel for å fjerne mistenkelige føflekker, sier Straume til slutt.