Antall tilfeller av føflekkreft har økt mye de siste årene og er nå den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25–49 år. Det er en stadig økning, spesielt blant de over 60 år, som også stadig eksponerer seg for mer sol i forhold til tidligere.
 

Følg med på forandringer
Det er normalt å ha føflekker. Frem til 30–40-årsalderen er det vanlig at føflekkene kan vokse til omtrent 5 mm, mens andre føflekker forsvinner helt. Fordi huden hele tiden er i forandring, kan det virke vanskelig å følge med på hudforandringer, spesielt hvis du har mange føflekker eller fregner. En god huskeregel er å følge med hvis en føflekk ikke ligner de andre du har.

Vær spesielt oppmerksom hvis føflekken vokser eller endrer formendrer farge, spesielt til svartklør eller blørdanner et sår som ikke vil gro. Merker du slike forandringer, er det viktig å gå tidlig til legen. Symptomene behøver ikke å være tegn på kreft, men du bør likevel ta dem på alvor. Sjansen for å bli helt frisk avhenger av at svulsten oppdages så tidlig som mulig, og før den har spredd seg.
 

Hudkreft deles inn i tre hovedgrupper
  • Føflekkreft (malignt melanom) Den alvorligste formen for hudkreft. 1718 tilfeller i 2011. 325 døde.

  • Plateepitelkreft/ikke-melanom hudkreft Kan i sjeldne tilfeller spre seg hvis den ikke behandles. 1674 tilfeller i 2011. 37 døde.

  • Basalcellekreft Den minst alvorlige hudkreftformen, som flest får. Antall tilfeller kan være opp mot 20 000.

 

Føflekker

 

Vi kan redusere risikoen for hudkreft
Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Dette betyr at mange tilfeller av denne kreftformen kan forebygges.

Det er ikke sånn at vi blir for gamle til at solbeskyttelse har noe for seg. Huden «husker» solskader den får fra vi er barn og videre i livet, og det kan til slutt bli skader i arvestoffet i hudcellene. Derfor er solbeskyttelse viktig gjennom hele livet. Vi både kan og bør nyte sola, men unngå intens soling og å bli solbrent.
 

Hvorfor har vi mye hudkreft i Norge?
Norge ligger på topp i verden når det gjelder føflekkreft, etter Australia og New Zealand, Sveits og Danmark. Hovedårsaken er at vi har endret solvanene våre. Vi har mer ferie og fritid, reiser oftere til steder med sterk sol og flere bruker solarium. Nettopp det at vi har lite sol i Norge gjør at når vi endelig har muligheten, er det mange som bråsoler seg og blir solbrente.

Kraftig økning av annen hudkreft

Basalcelle- og plateepitelkreft er mindre alvorlig enn føflekkreft, men kan være plagsomt og kreve mye behandling.Slik hudkreft kommer ofte i ansiktet og andre områder som har vært mye i sol. Vanlige symptomer er

  • Sår i huden som blør lett og ikke grorrødlig

  • Hudfortykkelse med kløe/ubehag

  • Misfargede knuter i huden som vokser

  • Eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt
     

Hvis slike symptomer varer over 6–8 uker, bør du kontakte lege.

Nyt sola –
unngå å bli solbrent

Ta noen pauser fra sola mellom klokken 12 og 15 Både å bli solbrent og mye intens soling øker risikoen for hudkreft. Det fremskynder også rynker og pigmentflekker.2. Bruk klær, solhatt og solbriller Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Solbeskyttelse er viktig hele livet.

Bruk solkrem med minst faktor 15 For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig – en håndfull krem til en hel kropp.Unngå solarium – det øker risikoen for føflekkreft Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år eller som har lys hud.

Mona Stensrud
Kreftforeningen
redaktionen@mediaplanet.com