Han forteller at sarkom er en fellesbetegnelse på flere ulike grupper svulster, og at det er vanlig å dele krefttypen inn i to – bensarkom og bløtvevssarkom.

– Drøyt 300 personer rammes av sarkom i Norge hvert år, og selv om snittalderen er på over 50 år, er dette en av de vanligste kreftformene hos barn og unge. Det finnes få risikofaktorer for sarkom, så sykdommen rammer hovedsakelig tilfeldig, sier han.

Aggressiv kreft

Det er ifølge Boye vanligst å få sarkom i bløtvevet.

– Omtrent fem ganger så mange får bløtvevssarkom som bensarkom, og denne oppdages gjerne som en ikke smertefull klump som vokser. Hvor raskt dette skjer, varierer veldig, sier Boye.

Vær imidlertid på vakt dersom klumpen ligger dypt, er over fem centimeter stor, kommer tilbake etter kirurgi eller du får sår som ikke gror. I slike tilfeller skal pasienten alltid henvises videre til spesialist.

– Når det gjelder bensarkom, er det første symptomet som regel smerte. De fleste som får sarkom blir operert, men det er også vanlig med langvarig cellegiftbehandling, strålebehandling eller en kombinasjon av disse behandlingsformene, sier han. Selv om sarkom er en aggressiv kreftform, overlever de fleste sykdommen.