– Målet med Hockey mot kreft er å skape gode og magiske øyeblikk for kreftsyke barn. Dette gjøres blant annet ved at vi samler inn penger til saken, besøker sykehus og inviterer barna til kamper og til å møte landslaget, sier landslagskeeper Lars Haugen.

Det var daglig leder for Hockey mot kreft, Rune Jonsdal, som tok initiativet til å starte den første innsamlingsaksjonen i 2004. Dette skjedde etter at han under et sykehusbesøk med datteren sin kom i prat med foreldre til barn som var rammet av kreft.

Besøket resulterte i en kronerulling, og engasjementet var så stort at det var umulig å la det bli med denne ene innsamlingsaksjonen. Siden 2011 har derfor Hockey mot kreft vært registrert som en organisasjon.

Hockey gir glede

Kreft rører ved noe dypt inni oss – særlig når det dreier seg om barn. Det å engasjere seg i en sak som denne er derfor ikke vanskelig.

–  Veldig mange av oss har opplevd tilfeller av kreft blant våre nærmeste, og det gjelder også meg. Når det er barn som rammes, er det imidlertid enda sterkere, sier Haugen.

Det å gi kreftrammede barn og ungdom øyeblikk der de kan tenke på noe helt annet enn sykdommen sin, mener han er meningsfullt og flott.

– Hockey har jo gitt meg utrolig mye glede, så for meg er det naturlig å bruke idretten også når jeg skal glede andre, sier han. 


Landslagskeeper Lars Haugen engasjerer seg i Hockey mot kreft. Foto: Sofia Alexandra Kitterød/Fredrik Hagen.


Maske med tegninger

Sykehusbesøk, innsamlinger og invitasjoner til kamper finner sted gjennom året i hele landet, men innimellom kommer det anledninger som legger til rette for helt nye måter å skape engasjement. Som når det arrangeres OL. Skal du følge med på ishockeykampene under årets vinter-OL, anbefales det å ta en ekstra kikk på keeperens maske. Denne blir garantert noe utenom det vanlige.

– Som målvakt har jeg anledning til å få designet min egen maske, og vi ønsker å benytte muligheten til å igjen rette søkelyset mot barn og ungdom med kreft. Masken jeg skal bruke er designet av Dennis Hanshuus, og den er dekorert med tegninger laget av barn med kreft, sier han og legger til at ikke en gang han vet hvordan den ser ut ennå.

Etter OL skal masken auksjoneres bort til inntekt for Hockey mot kreft, og hockeylandslaget håper mange vil være interessert i å by på den.

Vanligste dødsårsaken

Anna Starberg er mor til et barn som har hatt kreft og er nå nestleder i Barnekreftforeningen Oslo og Akershus.

Hun forteller at sykehusene generelt er godt tilrettelagt for de minste pasientene, og at det tross alt er forholdsvis hyggelig på barneavdelingene. Likevel ønsker hun alt som kan gjøre hverdagen triveligere for barna og familiene deres velkommen. Både for dem som ligger på sykehuset og dem som har kommet hjem etter ferdig behandling. 

– All fokus på kreft hos barn og ungdom er bra, så det at Hockey mot kreft retter søkelyset mot denne gruppen er veldig fint. Når noen får kreft er det alltid alvorlig, men når det gjelder barn og ungdom er det veldig alvorlig, sier hun.

– Det å kunne gå sammen på kamp er samlende, og det kan være en hyggelig pause for hele familien.

Starberg forteller at kreft i dag er den vanligste dødsårsaken blant personer mellom ett og 15 år, og at hvert femte kreftrammede barn ikke overlever.  

– Og blant de fire andre, vil i alle fall to få senskader videre i livet, sier hun.

Gir av seg selv

For mange barn vil det å få besøk av hockeystjernene på sykehuset være et stort lyspunkt i tilværelsen, mens andre er så slitne og dårlige mens de er innlagt at de ikke orker dette. For dem kan kanskje Hockey mot kreft lyse opp tilværelsen når de kommer hjem til en helt ny hverdag.

– Kreft rammer ikke bare den som blir syk, men også foreldre og ikke minst søsken. Det å kunne gå sammen på kamp er samlende, og det kan være en hyggelig pause for hele familien. Ekstra stas er det at gutta også tar seg tid til en prat etter kampen, og jeg syns det er flott at de gir av sin tid og seg selv for å gi barna en hyggelig stund, sier hun.