– Min verden raste sammen den dagen mammas diagnose ble satt. Leukemi, blodkreft. Det som bare rammer andre. Plutselig var det min mamma. Min fantastiske, sterke, flotte, livsglade mamma.

Maren Erdvik (28) opplevde det utenkelige da hennes egen mor fikk en kreftdiagnose.

– Det ble et beintøft år, men det året lærte meg utrolig mye. Ikke minst om hvor viktig det er at kreft forskes på, og hvor heldige vi er som har det helsevesenet vi har. Takket være forskningen ble mamma frisk.

Startet Bloggtak mot kreft

I løpet av året moren og familien kjempet mot kreften, bestemte Erdvik seg for at hun ville gjøre noe mer for kreftsaken. I samarbeid med kreftforeningen startet hun Bloggtak mot kreft sammen med fire andre toppbloggere. I oktober skal hun være Rosa sløyfe-ambassadør for andre gang.

– Jeg er veldig bevisst på den påvirkningskraften man har som blogger, og jeg tror det er enormt viktig at man bruker denne ”makten” riktig, og på de rette sakene. Jeg har valgt kreftsaken som min hjertesak, og ønsker å bruke min stemme til å snakke om den viktige jobben de gjør.

Bloggtak mot kreft var en del av kampanjen Krafttak mot kreft hvor temaet var senskader. Målet var å skape åpenhet for å snakke om at tiden etter kreft kan være veldig vanskelig.

– Det er dessverre litt tabubelagt å snakke om at tiden etterpå kan være et mareritt. Man er jo kreftfri og ”heldig” som lever, men plager som umattelse, søvnproblemer, nedsatt matlyst, angst, depresjon, smerter, hår som ikke vokser ut igjen, hud som ikke tåler sollys og ødelagt immunforsvar kan være den nye virkeligheten for mange, sier hun.

Råd til pårørende

Som pårørende har Erdvik fått kjenne på kroppen hvordan hverdagen endres når en i familien rammes av kreft.

– Enhver familie og ethvert tilfelle med kreft er ulikt. Jeg tenker det er viktig at hver familie får lov å gjøre ting på sin måte, reagere på sin måte, og støtte hverandre på sin måte.  

Hun mener man må gi seg selv og familien rom for å reagere, og at det er viktig å slippe følelsene ut. Tålmodighet, forståelse, tilstedeværelse, raushet og kjærlighet er viktige ord når hun skal gi råd til andre som havner i samme situasjon

– Snakk om det, gråt, vær åpne om hva alle føler, og del tankene med hverandre. Sørg for at alle får sagt hva de kjenner på, slik at ingen brenner inne med vonde følelser alene, oppfordrer Erdvik.

Neste steg: Rosa sløyfe-aksjonen

I oktober skal den engasjerte sørlandsjenta være ambassadør for Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand – en del av Rosa sløyfe-aksjonen som går av stabelen i oktober hvert år.

– I fjor løp jeg sammen med mamma og min tante, som var benmargsdonor da mamma ble syk. Det var derfor en spesiell opplevelse å få lov å gjennomføre løpet sammen med dem. Det var en sterk opplevelse å jogge rundt i oktobermørket, og kjenne varmen fra flere hundre deltagere. En opplevelse jeg aldri kommer til å glemme, og som jeg gleder meg stort til å gjenta i år, sier hun til slutt.