Inova Medical AS gjør alt for at pasienten skal få en så skånsom undersøkelse og behandling som mulig, samt uten bivirkninger. De tilrettelegger og arrangerer reiser til samarbeidspartnere i London. En forbedret MR-bildediagnostikk gjør det mulig å diagnostisere uten kontrastvæske.

  -MR-bilder tas for å kartlegge sykdommens utbredelse, eller for å vurdere effekten av behandling. Med den nyere type MR-maskin sitter pasienten behagelig med klær, på en spesialpute. Skanneren er åpen og dermed kan klaustrofobi unngås. Stressnivået senkes betraktelig og bildene blir bedre. Mange pasienter synes det er behagelig å kunne ta bilder uten å måtte kle av seg, eller undersøkes rektalt forteller sykepleier Mari-Ann Sæle.

  -Bildene er høyoppløselige og har utrolig god kvalitet. Kvaliteten gjør biopsien og/eller behandlingen enklere ved at legene vet mer nøyaktig hvor de skal gå inn for å tilintetgjøre svulsten.

Mer skånsom behandling med Elektro Cancerterapi (ECT)

Prostatakjertelen er på størrelse med en valnøtt og den ligger mellom blæren og endetarmen. Den er liten, men har en meget viktig funksjon, som å produsere komponenter av sæd og væsker som hjelper til med å frakte spermier. Ordet sterilitet dukker fort opp når det snakkes om prostatakreft.

  -ECT-behandlingen kan forhindre både impotens og sterilitet. Selve behandlingen skjer på Klinik im Leben i Tyskland, nær grensen til Tsjekkia. Klinik im Leben var det første offentlige godkjente sykehuset som arbeider både med holistisk medisin og skolemedisin, informerer Sæle. Styrken vi ser at de har er hele konseptet med Detox og påfylling av vitaminer og mineraler etter hva kroppen trenger.

  -Metoden går ut på at det føres et kateter inn i urinrøret, prostatakjertelen varmes opp. Varmen utløser en kjemisk endring i tumoren, den begynner å produsere saltsyre som ødelegger cellemembranen i kreftcellen. Når tumoren varmes opp til 42,5 grader drepes kreftcellene uten å skade vevet rundt. Cellemembranen løser seg opp og den dør uten bruk av stråling eller cellegift. Heller ingen bivirkninger foruten en eventuell hudirritasjon.

  -Hvor lang tid tar behandlingen?

  -En ECT behandling tar i gjennomsnitt tre timer. Behandlingsfrekvens kan variere avhengig av tumorstørrelse og type. Man beregner en behandlings tur på to uker, så skal klienten være hjemme i seks uker for å se hvilken effekt behandlingen har hatt, deretter en ukes behandling igjen. Etter dette behandles hver enkelt etter behov. Sæle sier at gjennom behandlingsforløpet blir pasienten også fulgt opp med infusjoner av vitaminer og mineraler og andre viktige stoffer for å bedre behandlingseffekten, kroppen skal ikke gå på lavbluss. Avgiftning og utskillelses behandling bidrar til organismen for å eliminere ødelagt tumorvev, og rensing av kroppen.

Den vanligste formen for å diagnostisere prostatakreft i Norge i dag, er gjennom transrectal ultralydundersøkelse (TRUS-metoden). Prof. Mark Emberton mener TRUS-metoden kvalifiserer/diagnostiserer ca. 1/3 av mennene at de har lav risiko sykdom når de ikke har kreft.  Biopsien bærer en risiko for komplikasjoner. Rifter og sår kan fort bli infiserte i dette området. Det viser seg at ca. 6 % eller 3/50 får alvorlige komplikasjoner ved denne diagnosemetoden.

Pasienten skal føle seg trygg

Å sitte hjemme å lese om tilbudet er enkelt, men mange kvier seg for et ukjent språk, ukjent sted. Inova Medical legger som sagt til rette hele reisen fra begynnelsen til slutt. Ønsker pasienten det, vil de bli møtt av hyggelige folk på flyplassen som følger med direkte til klinikken.

  -Språket betyr mye, vi legger vekt på at helsepersonalet snakker godt engelsk. Dessverre er behandlingen ikke mulig å få i Norge enda som vi ha funnet. Men vi håper muligens i fremtiden å kunne få en UMRI skanner til Norge, avslutter Sæle. Det vil mange prostatapasienter bli glade for.