Av: Trine Kristine Nystrøm

Vektnedgang kan skyldes at inntaket av energi og næringsstoffer er lavt som følge av kvalme, tretthet, bekymring, dårlig appetitt mm, at opptaket av næringsstoffer ikke er tilstrekkelig, for eksempel ved oppkast og diaré, og kreftsykdommen i seg selv som kan føre til kakeksi.

Pasientintervju med Anne Nordgaard-Tveit Smeby, 3-barnsmor fra Asker

- Jeg fikk brystkreft for tre år siden, gikk igjennom behandlingsforløpet med cellegift og stråling og ble friske meldt. For cirka halvannet år siden følte jeg meg sliten og fikk epileptiske anfall, og det store sjokket om at jeg hadde fått spredning til hodet og skjelettet var et faktum. Jeg mistet appetitten, ble dårlig og utmattet av behandlingene.

- Etter seks måneder hadde jeg mistet 25 kilo, og det var fortvilende. Jeg fikk beskjed om å tilføre kostholdet fete varianter som rømme, fløte og mat som kunne «fete» meg opp.

- Alle som har hatt kreft vet at vi sliter med mye kvalme under behandlingen, og da er det ikke spesielt fristende med rømme og annen fet mat. De anbefalte meg å innta næringsdrikker og proteinpulver. Jeg synes det meste smakte helt forferdelig. Når du er konstant kvalm, sliter med dårlig appetitt, har du behov for noe friskt!

- For cirka ett år siden, ble jeg tipset via venner at det fantes en næringsdrikk med frisk og god smak og høyt innhold av omega-3 fra fisk. Jeg fikk noen smaksprøver og den smakte helt utrolig godt. Dette var virkelig en drikk som jeg kunne få i meg hver dag, men det var ingen på sykehuset som anbefalte meg den selv om jeg kunne få den på resept. Jeg håper derfor at mine medsøstre får tilbud om denne næringsdrikken.

- Kanskje den beste erfaringen jeg opplevde, var at  appetitten og energien kom tilbake. Jeg fikk energi til å gå på turer og hadde mer overskudd til familien igjen. Vekten har sakte, men sikkert gått oppover, og nå er den ganske stabilt. I dag er jeg fortsatt under en ny cellegiftskur som jeg responderer meget bra på. Det er jeg så glad for!

- Jeg inntar fortsatt  2-3 næringsdrikker med høyt innhold av omega 3 fra fisk. Tilstanden min skulle tilsi at matlysten skulle avta, men jeg klarer faktisk å spise ganske normalt. Jeg er så takknemlig for at jeg ble introdusert for Smartfish sine næringsdrikker, og håper de som jobber med ernæring kan tilby flere pasienter enn meg disse utrolige drikkene!

Bedre appetitt og livskvalitet

Forskning tyder også på at kreftpasienter kan få bedre livskvalitet med omega-3 tilskudd.

En studie publisert av Elia et al i 2006 konkluderer med at lungekreftpasienter som fikk tilskudd av EPA og DHA fikk bedre appetitt, høyere energiinntak, høyere kroppsvekt, og bedre livskvalitet. Flere studier viser liknende resultater.

Høyere vekt med omega-3

Mange som har kreft går ned i vekt. Dette kan skyldes at inntaket av energi og næringsstoffer er lavt som følge av kvalme, tretthet, bekymring, dårlig appetitt mm, at opptaket av næringsstoffer ikke er tilstrekkelig, for eksempel ved oppkast og diaré, og kreftsykdommen i seg selv som kan føre til kakeksi.

Kakeksi (utmattelse/kraftløshet), er en tilstand som er forårsaket av endret stoffskifte på grunn av kreftsykdommen. Kakeksi kjennetegnes blant annet ved dårlig matlyst, kraftløshet og muskel- og vekttap, og fører til at kreftpasienter taper mer muskelmasse enn andre som opplever vekttap.

Forskning indikerer at tilskudd av omega-3 kan bremse kakeksi hos kreftpasienter, selv om ytterligere dokumentasjon om dette er ønsket. Undersøkelser viser at kreftpasienter som får tilskudd av omega-3 veier mer og har større muskelmasse enn de som ikke tar tilskudd.

Dette er viktige resultater ettersom man vet at redusert vekt og muskelmasse gjør at pasienten takler kreftsykdommen dårligere, og reduserer sjansen for å bli frisk fra kreftsykdommen.

Kilder; 

Viktig med omega- 3 ved kreft, Bra mat.no

Omega-3 fatty acids in Cancer, Laviano et al, http://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/pages/default.aspx

Marine polyunsaturated fatty acids and cancer therapy, British Journal of Cancer (2013) 108, 486–492 | doi: 10.1038/bjc.2012.586