Av: Eli Holm Lie

Alt hår på hodet og i ansiktet er gjerne borte. Mange får ett slitent uttrykk i øyne og hud. Da kan behovet for velvære være ekstra gjeldende. Å kjenne på at «noe er bra», til tross for alvorlig sykdom kan det være godt. Selv om man i utgangspunktet tenker at mye kunne vært bedre eller annerledes, er det viktig å ta pauser fra dette og bare være i nuet. Og når man føler seg vel, selv om det bare er i små øyeblikk, så merker man at energien kommer.

Hudproblemer

«Hvis man forstår betydningen av av hudens naturlige forsvar, og kjenner til hvilke faktorer som svekker det, er det lettere å tolke hudens måte å snakke på», hevder hudlege Christine Schrammek, allergi spesialist.

En behandlingsperiode, med påkrevd intensiv medisinering og evnt. stråling utløser en rekke reaksjoner i huden som; rødhet, hevelse, prikking, kløe, eller svie. Cellegift bryter ned kroppens immunforsvar, reduserer talgproduksjonen og tapper den for fuktighet (dehydrering) og gjør den tynnere (atrofisk). Huden blir mer utsatt for å utvikle sensitivitet med mindre motstandskraft. En del kreftpasienter behandles også med kortison som svekker hudens kvalitet ytterligere og gjør den enda mer sensitiv.

Dr.med Christine Schrammek i Tyskland er en foregangskvinne med egen hudbehandling etter gjennomgått kreftbehandling. I tillegg til egen erfaring som kreftpasient er hun utdannet hudlege med spesialitet i allergi og aldring. Hun er verdenskjent for sin holistiske behandlingsfokus for å styrke sensitivisert hud.

Tilbake i balanse

En hud som strever etter kreftbehandling har et stort behov for å komme tilbake i balanse, for å redusere plagsomme symptomer og samtidig styrke hudbarrieren. En hud i balanse vil også eldes senere. Med sin allergi spesialitet anbefaler Dr.Schrammek effektive hjemmeprodukter som er beroligende, betennelsesdempende, fuktighetsgivende og styrkende for huden.

Kreftbehandling svekker kroppens immunsystem ved å påvirke blodcellene som beskytter mot sykdom og bakterier. Når antall blodplater er lavt, er det høyere risiko for infeksjoner, blåmerker og blødninger. De unnlater hårfjerning, peelinger, hudsliping og f.eks. fjerning av hudormer i denne perioden.

Beskyttelse mot lys

En vanlig konsekvens under og etter kreftbehandling er at hudens evne til å beskytte seg mot lysindusert skade og frie radikaler svekkes. Spesielt det første året etter avsluttet behandling.

Mange vil derfor benytte seg av høyere faktor på eksempelvis 50 for å øke beskyttelsen, men ved bruk av høy faktor kan huden stresses og derfor anbefales det å heller å smøre på hyppig med lavere faktor på 25-30.

Makeup-tips

Å få lagt en make up med fremheving av egne farger, har en utrolig betydning for økt velvære. Da hjelper det med korrigerende sminke og å rekonstruere øyebryn om nødvendig. Det finnes mange enkle råd og tips om make up som bidrar til at man får tilbake en god selvfølelse. Det finnes gjentakende eksempler på foundation som er anti-inflammatorisk, styrkende på huden og gir deg en frisk glød.

En kunde: «Jeg husker så godt da jeg var ferdig med strålingen, håret var borte og jeg manglet liv i øynene. Da kom det en dame som hjalp meg med parykk, hun tegnet også på meg nye bryn og la litt rouge i kinnene mine. Det skulle ikke mer til for at jeg skulle føle meg mer levende, og ‘litt fin’ oppe i det hele»