Marit fikk brystkreft i 2011 og måtte igjennom tøff behandling. Som mange andre kreftpasienter, mistet hun håret under behandlingen.

– Leger og andre fortalte at det helt sikkert ville vokse ut igjen etter behandlingen. Jeg så veldig frem til det. Jeg har alltid hatt et fint og kraftig hår og var veldig glad i å kunne skifte frisyre.

Marit vant over kreften, men håret kom ikke tilbake. Legene mente at den antiøstrogene behandlingen som Marit måtte fortsette med muligens kunne være forklaringen.

- Venner jeg møtte kjente meg ikke igjen, det var flaut. En gutt kommenterte «hun så ikke ut som en dame», og det var jeg enig i.

Parykk ble løsningen for Marit en periode, men hun ble aldri helt komfortabel med den. Det største problemet for 54-åringen var likevel at hårtapet konstant minnet henne om brystkreften.

– Jeg likte ikke parykken, så jeg ville heller vente på at håret skulle komme tilbake, forteller hun.

Minnet om kreften

– Jeg klarte ikke å glemme kreften, til tross for at jeg hadde veldig lyst å bli ferdig med den etter behandlingen. For meg hang disse tingene tett sammen. Jeg klarte bare ikke å legge det bak meg på grunn av mangelen på hår, og det var veldig trist.

Takket være en annonse i lokalavisen kom Marit i kontakt med en hårspesialist. Hun kunne tilby hjelp i form av permanent hårdel.

En hårdel kan lages i alle størrelser og fasonger. Hårdelene håndknyttes med ekte hår eller i en kombinasjon av ekte og syntetisk hår. Denne sitter permanent døgnet rundt og gir full frihet i hverdagen.

 

Foto: Svend Skogheim


 

Ville bare vise meg frem

Resultatet ble veldig bra, og i dag er Marit strålende fornøyd med både hår og frisyre.

– Det var helt fantastisk å få hår igjen. Jeg ville bare gå rundt og vise meg for folk! Nå føler jeg endelig at jeg er ferdig med brystkreften.

– Det er gull verdt at noen vil bry seg om oss og vil spesialisere seg på disse problemene. De gjør et utrolig meningsfullt arbeid. De gir mange av oss livet tilbake, slik at vi kan være oss selv igjen! Jeg er evig takknemlig for det, legger hun til.