- Jeg var på konsultasjon om noe annet da legen lurte på om jeg ville være med på en undersøkelse på denne klinikken, og det svarte jeg ja til. Det skulle vise seg at PSA-verdien hadde økt, noe som kunne antyde en utvikling i retning av celledeling og kreft. Undersøkelsen de foretok ble gjort med ultralyd via endetarmen og samtidig ble det tatt biopsi, eller vevsprøver, av selve prostatakjertelen. I den ene av de tre prøvene som ble tatt skulle det vise seg at det var kreftceller, sier Frode.

Operert privat

Fastlegen ga mye nyttig informasjon etter at resultatene forelå og henviste meg til videre undersøkelser ved Aker Sykehus. Henvisningen ble sendt i begynnelsen av oktober, og han fikk greie på at første ledd i den videre undersøkelsen var en MR-undersøkelse som han fikk time til den 10. desember.

- Hvis jeg hadde valgt å benytte meg av det norske helsevesenet gjennom hele prosessen hadde jeg fortsatt ventet på MR-undersøkelse.

- Det syns jeg var veldig lenge til, og derfor begynte vi å snakke om private løsninger som gikk raskere, og det ble foreslått at jeg kunne kontakte diakonsykehuset i Flensburg. Allerede den 12. november reiste jeg nedover og ble operert, forteller Frode.

- Hvis jeg hadde valgt å benytte meg av det norske helsevesenet gjennom hele prosessen hadde jeg fortsatt ventet på MR-undersøkelse. Dessuten fikk jeg greie på at de da ville følge utviklingen over en lenger periode før de gikk videre med behandling. Jeg ble også fortalt at de ikke pleide å operere så milde tilfeller av prostatakreft som mitt tilfelle i Norge, det fant jeg foruroligende.

Ti dager på sykehus

Selve operasjonen var vellykket og både prostatakjertelen og sædblæren ble fjernet i inngrepet. Dette er en forholdsvis stor operasjon der de åpner magen fra navlen til penis for å komme til. Derfor var det viktig å ta det med ro på sykehuset de første dagene etter operasjonen, og totalt gikk det ti dager fra Frode kom til Flensburg til han kunne reise hjem igjen.

- Jeg har kommet meg relativt raskt, riktignok har jeg mistet en lukkemuskel for urin, så jeg gjør knipeøvelser for å slippe å lekke. En vanlig bivirkning er at man drypper eller lekker urin og må bruke bleier i månedsvis, men det har jeg heldigvis sluppet. På en dryppeskala fra en til ti, så er jeg nok på en eller to, og det er jeg fornøyd med.

- Nå som operasjonen er over føler jeg lettelse.

Sykeprognosen etter en slik operasjon er en til to måneder, så jeg må holde meg i ro ut året skal nok ikke arbeide igjen før et stykke ut i januar. Det er mulig at jeg starter med femti prosent til å begynne med. Nå som operasjonen er over føler jeg lettelse. I teorien er jeg kreftfri og bør slippe ytterligere behandling, men jeg kommer til å måle PSA-verdiene de nærmeste årene for sikkerhets skyld. Jeg føler at den behandlingen som jeg har vært igjennom har vært et skoleeksempel på en vellykket prosess og jeg er glad for at jeg valgte denne private løsningen. Hvis jeg skulle brukt det norske helsevesenet hadde jeg fortsatt ventet på å få time til MR. Isteden er jeg ferdigbehandlet, og det er en lettelse, avslutter Frode.