Fakta om brystkreft

 • Vanligste kreftformen
  Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner. Hver 12. kvinne opplever å få brystkreft. I 2009 fikk 2745 kvinner brystkreft.
 • Rammer også menn
  Også menn kan få brystkreft. I 2009 ble 15 menn diagnostisert.
 • Større risiko for eldre
  Risikoen for brystkreft øker med alderen. Ca. 80 % av de som rammes er over 50 år. Risikoen for brystkreft er svært liten for kvinner under 30 år (10 tilfeller i 2009), men hvis man oppdager en kul skal den undersøkes.
 • Fler og fler overlever
  Antall som overlever brystkreft er stigende. 88,3 % lever fem år etter at de fikk diagnosen (2009).
 • Kan skyldes genfeil
  5–10 % av alle brystkrefttilfeller skyldes familiære genfeil.
 • Fjerne brystet
  Omtrent halvparten av alle kvinner som får brystkreft må fjerne brystet.
 • Vanligst i melkegangene
  Brystene består av fettvev, kjertelvev og bindevev. Melkekjertlene i brystene har forgreininger som fører ut av brystet (melkegangene) og ender i brystvorten. I melkegangene finner vi opphavet til ca. 80 % av brystkrefttilfellene, mens 10– 15 % av krefttilfellene oppstår i melkekjertlene.

 

Trening gjør noe med psyken under en behandling. Du får en enorm mestringsfølelse og du føler du gjør noe godt for både deg og kroppen din, forteller Sissi Geelmuyden Magnus, som i desember 2011 fikk diagnosen brystkreft. Dette er den vanligste kreftformen for kvinner i Norge. Så mye som hver 12. kvinne opplever å få denne diagnosen. Sissi ble operert noen få uker etter at hun fikk påvist brystkreft, og kort tid etter oppdaget hun Pusterommet.

Trygge rammer

Det første Pusterommet ble opprettet gjennom et samarbeid mellom Kreftsenteret ved Ullevål sykehus og Grete og Jack Waitz i 2007. Tanken bak var at fysisk aktivitet skulle være en del av et helhetlig mestringstilbud for kreftpasienter som et ledd i gjenoppbyggingen under og etter behandling. Nå finnes det flere Pusterom i Norge. I tillegg til ved Ullevål og Radiumhospitalet, er det etablert på Skien, Gjøvik og Haukeland. – Her får man tilpasset fysisk aktivitet under trygge rammer. Vi har en kartleggingssamtale først, og så finner vi frem til et treningsprogram som passer den enkelte, forteller Guro Hydle Kvalsvik. Hun er spesialfysioterapeut tilknyttet Pusterommet Ullevål. – Her er alle pasienter velkomne, uansett diagnose, kjønn eller alder, informerer hun.

Likesinnede

Rommet ser innbydende ut med apparater, tredemøller, sykler og annet utstyr. – Jeg kan ikke gå på andre treningssentre nå, jeg må ha trygghet rundt meg og det får jeg her, forteller Sissi, som nå er ferdig med kreftbehandlingen, men som fortsatt benytter seg av tilbudet. – Det kan være veldig ensomt å ha kreft. Jeg følte meg fort veldig alene. Her treffer man andre i lignende situasjoner som man kan utveksle erfaringer med. Vi har blant annet grupper som fast går tur rundt Sognsvann sammen. Da får vi snakket om ting som vi aldri hadde spurt legene om. Det hjelper veldig på humøret, forteller hun. Stedet tilbyr både individuelle timer og gruppetimer, alt ettersom det passer pasienten. Kreftsykepleier og seksjonsleder KjerstiTveten håper nå at tilbudet kan utvides. – Dette er blitt veldig populært, så nå håper vi å ekspandere etter hvert. Vi har i mange år fått økonomisk støtte av Aktiv mot kreft, men nå har regjeringen bevilget penger til dette via statsbudsjettet, forteller hun stolt.

 

Christian Ingebrethsen
redaksjonen@mediaplanet.com