FAKTA:

 

Da kjæresten ble rammet av kreft meldte Erlend S. Rokseth seg inn i Ungdomsgruppen i Kreftforeningen (UG). Han trivdes her, men savnet noe. Han ønsket mer fokus på de pårørende som var i en lignende situasjon som ham selv. Dette førte til at Erlend startet InK – en møteplass for de som er indirekte rammet av kreft. - Du kommer i en ekstrem situasjon når du indirekte blir rammet av kreft.

Det kan virke uhåndterlig, forvirrende og veldig skremmende. Da kan det gjøre godt å møte andre som har lignende erfaringer, for å se at man ikke er alene om sine tanker og følelser. Det er fort gjort å føle seg annerledes når man går og tenker på livets store spørsmål, mens vennegjengen er opptatt av klær og musikk. Man kan føle seg fryktelig alene, forteller Erlend.

Oppleves som en stor lettelse

Møteplassen er i utgangspunktet startet for ungdom mellom 15 og 25 år, uten at øvre aldersgrense på noen måte er bastant. Det som er viktig er at møtene er åpne for alle som trenger støtte, om du er i familie med noen som har fått kreft, eller har en venn eller kjæreste som er rammet. Ungdommer er spesielt sårbare, og de har stor nytte av å treffe andre i samme situasjon for å normalisere egne følelser og reaksjoner.

De opplever en lettelse når de ser at andre bærer på lignende spørsmål, at også andre har store problemstillinger å forholde seg til i livene sine. Det er veldig godt å få snakket med noen som forstår hva det innebærer. Selv om mange får god støtte av sine venner, så er denne kanalen viktig. Ikke alle føler at de når helt frem med sine tanker og følelser til den vanlige omgangskretsen, dessuten kan det også være at de vil heller vil ha fri når de er sammen med venner.

Erlend S. Rokseth, Medlem i Kreftforeningens ungdomsorganisasjon (UG). Foto: Privat

Erlend og de andre lederne har møtene i InK høyt på agendaen. De vet at de kan gjøre en stor forskjell for unge mennesker. Det føles meningsfylt for oss ledere å vise at man kan komme seg gjennom så tøffe tak. Vi kan bruke våre erfaringer som en ressurs, det er mange av oss som savnet et tilbud som dette da vi balet med vår krefthistorie. Det er veldig godt å kunne bidra.

 

Stygge følelser

Man får mye å tenke på når man er pårørende eller venn av et menneske som rammes av en alvorlig sykdom. Livet blir snudd på hodet, man får et annet perspektiv, og det oppstår mange nye og sterke følelser. Følelser som ikke bare er vakre.

Man mister litt av seg selv i denne nye situasjonen. Man blir en annen for den som er syk, om det er forsørger, sykepleier eller omsorgsperson. Det gjør at belastningen i et forhold ikke blir helt balansert. Man kan bli bitter, frustrert og sint, og sånne følelser er forbudt, for du som er frisk har jo ikke noe å klage over. Dette er noe man ikke har lyst til å dele med den som er syk, for det mennesket har mer enn nok med seg selv, men det er følelser som må tas på alvor. Det er viktig at man har et sted å lufte dette.

Forståelse og aksept

Selv om de store tankene og følelsene har de samme trekkene, sitter de unge med ulike erfaringer. Noen er i sorg etter at de har mistet noen i kreft, andre lever ved siden av sykdommen. Noen har fått all informasjon de trengte underveis, mens andre er blitt holdt i mørket. - Det er mye sorgbearbeiding i dette, vi er også en gruppe for etterlatte. Mange som har mistet noen i kreft sliter med flash backs i lang tid etterpå, selv om sorgen er gått over i det mer dagligdagse. Noen har opplevd at døden var ganske brå, andre har vært gjennom en mer langtrukkent sykdomsforløp. De unge har forskjellige erfaringer hva gjelder døden, og døden snakker vi også mye om.

Møtene kan være følelsesladde, men det er andre aspekter ved disse møtene som er vel så viktige.

 Dette er et forum hvor det endelig er greit å snakke om sårhet, savn og alle de andre vonde følelsene. Men det som er like viktig er opplevelsen av å være sammen med andre som ser, forstår og aksepterer. Møtene er ikke bare nitriste, det er viktig å gjøre ting sammen også som å gå turer, lage ting sammen eller bare spise pizza. Vi vil at dette skal være et sosialt sted hvor ungdom kan omgås andre og gjøre vanlige ungdomsting sammen, avslutter Erlend.

 

Pia Beate Pedersen
redaksjonen@mediaplanet.com