Home » Din hud » Sliter med følgesykdommer etter psoriasis
Din hud

Sliter med følgesykdommer etter psoriasis

Følgesykdommer
Følgesykdommer
KJENNER DET I LEDD: Først merket han sykdommen i anklene, deretter ble knærne, og til slutt også hoftene, vonde. Foto: Getty Images

Lars Fredrik Olaussen (59) fra Fredrikstad fikk psoriasis da han var midt i 30-årene. Ikke lenge etter utviklet han følgesykdommen psoriasisartritt. I år fikk han ulcerøs kolitt, utlagt tarm og ny hofte.

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært et trøblete år. I vinter lå jeg faktisk tre måneder på sykehus fordi jeg fikk mageproblemer og legene ikke klarte å stoppe betennelsen i tarmen. Til slutt viste det seg at diagnosen var ulcerøs kolitt, og da endte det med at jeg fikk utlagt tarm, forteller Lars Fredrik.

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsessykdom i tykktarmens slimhinne, hvor vanlige symptomer er magesmerter og blodig diaré.

– Som om ikke det var nok, kjente jeg at jeg hadde vondt i hofta da jeg skulle trene meg opp igjen. Litt vondt var jeg for så vidt vant til siden jeg har hatt leddsykdommen psoriasisartritt i mange år, men nå var hofta ekstra vond, og det endte med at jeg måtte bytte hofta for tre uker siden, så nå er det egentlig nok sykdom for en stund, fortsetter han.

Cellegiftbehandling

Lars Fredrik fikk psoriasis for omtrent 25 år siden. Han merket at han begynte å flasse litt fra hodebunnen, og etter hvert utviklet psoriasisutslettene seg til flere steder på kroppen.

– Da var det bedriftslegen som sendte meg videre til en hudlege hvor jeg fikk de vanlige kremene og salvene. Men etter bare tre-fire år spredte sykdommen seg til leddene og da fikk jeg også cellegiftbehandling. Det var etter en korsbåndoperasjon at psoriasisartritten ble oppdaget, forteller han.

Først merket han sykdommen i anklene, deretter ble knærne, og til slutt også hoftene, vonde.

Lars Fredrik Olaussen med kajakken sin

POSITIV TIL FREMTIDEN: – Nå gjelder det at jeg får trent meg opp igjen etter hofteoperasjonen, for målet mitt er helt klart. Det er å komme meg ut på golfbanen og ut i kajakken igjen, sier Lars Fredrik Olaussen. Foto: Privat


Sykdomsforløp over flere år

Om somrene merket Lars Fredrik ganske lite til sykdommen, men hver høst, når det ble kaldere, kom også plagene. Og slik fortsatte det, men lenge klarte han å opprettholde jobben som elektroinspektør:

– Heldigvis var jeg ikke elektriker lenger, for de må bruke kroppen veldig mye når de holder på med montering høyt og lavt. Jeg ble elektroinspektør, og da ble det mer kontorarbeid. Det var nok grunnen til at jeg klarte å stå i jobb helt til jeg var 49, sier han.

– Men da sa etter hvert kroppen stopp og jeg måtte slutte å jobbe.

Holder sykdommen i sjakk

– Nå finnes det mange nye biologiske medisiner, men problemet er at mange av dem koster mye penger. Derfor kan det være vanskelig å få legene til å forskrive slike medisiner. Jeg har valgt å koste slike medisiner selv, og det hjelper meg med å holde sykdommen noenlunde i sjakk, forklarer Lars Fredrik.

Selv om livet til Lars Fredrik er satt på hodet på grunn av utlagt tarm og hofteoperasjon i løpet av det siste året, har han ikke tenkt til å gi opp.

– Nei, tvert i mot! Jeg er veldig positiv til fremtiden. Nå gjelder det at jeg får trent meg opp igjen etter hofteoperasjonen, for målet mitt er helt klart. Det er å komme meg ut på golfbanen og ut i kajakken igjen, smiler Lars Fredrik.

, 

Neste artikkel