Psoriasisrammede:
  • 84 % unngikk sportslige aktiviteter

  • 83 % følte at de måtte holde sykdommen sin skjult

  • 74 % fortalte om lav selvfølelse

  • 46 % var kronisk deprimerte

  • 35 % følte at sykdommen hemmet sexlivet deres

  • 23 % mente at psoriasis påvirket deres karrierevalg

Jeg hater ikke sykdommen min. Den er en del av den jeg er, forteller 34 år gamle Kristin Kjerrgård. Hun skulle likevel ønske at både hun selv og de 120 000 andre som har den kroniske hudsykdommen i Norge skulle slippe å ha den.
Sykdommen har fulgt Kristin siden hun var seks år gammel. Det begynte med en flekk bak øret. Etter hvert viste det seg å være psoriasis. – Jeg husker ikke så mye fra den tiden, bortsett fra legebesøk og smøring med kremer og salver, sier Kristin og forteller videre om en grei ungdomstid. – Jeg har alltid vært veldig åpen om sykdommen min, så ville jeg gå i bikini eller en kort kjole, så gjorde jeg det. Har alltid fått høre både av gutter og jenter hvor tøff jeg er. Tror det var med på at jeg aldri har blitt mobbet eller diskriminert.

 

Kristin Kjerrgård, Styremedlem,
PEF Bergen

Sykdommen ble verre etter graviditeten
Etter at hun fikk en sønn for 15 år siden, eskalerte hudsykdommen og ble merkbart verre. Dermed kunne hun ikke gå tilbake til jobb og utdanning som kokkelærling. I stedet ble det omskolering en stund, før legen bestemte seg for å uføretrygde henne i en alder av 22 år. – Det var selvfølgelig veldig kjipt, men jeg innså vel til slutt at det var det beste for meg, sier Kristin, som er født og oppvokst på Askøy utenfor Bergen sammen med mor, far og to brødre.
Kristin har heller ikke vært forskånet for følgesykdommer. – Jeg fikk psoriasisartritt i midten av tjueårene, og har hatt to perioder hvor jeg var så syk at ingen ledd utenom albumene fungerte som de skulle. Takket være en fantastisk familie som sto på pinne for meg, kom jeg meg likevel gjennom det også.

Tross tunge sykdomsperioder og det at hun er uføretrygdet, jobber Kristin likevel noen timer hver uke. – Jeg jobber hos SPZ BIL, som er en bilbutikk som driver med import av biler. Jeg holder på med logistikk, viser alle bilene på Biltilsynet, fortoller og registrerer dem. Det trives jeg veldig godt med, forteller hun.


Holder seg i aktivitet
Ved siden av jobb og familieliv, forsøker Kristin å være aktiv på mange hold samt å holde seg i form. – Jeg trener en del, både styrke og kondisjon på et treningssenter, jogger litt og går turer i skog og fjell. Jeg elsker å være på sjøen, drar gjerne ut for å fiske, drar garn og krabbeteiner, eller bare henger på kaien og nyter finværet. I tillegg spiller jeg torader og er musikalsk leder for en gruppe, forteller den aktive 34-åringen. Kristin er også med i lokalforeningen av Psoriasis- og eksemforbundet
Jeg sitter i styret i PEF Bergen, og det har jeg gjort siden 2005. Har sittet der både som ungdomsleder og styremedlem. Jeg har møtt mange herlige mennesker både gjennom Psoriasis- og eksemforbundet og på de mange behandlingsreisene jeg har vært på. Jeg har fått venner for livet.


Ønsker å bidra til en bedre forståelse
Nå vil hun bidra til mer åpenhet rundt hudsykdommen psoriasis, og er i 2013 en av deltakerne i det video- og webbaserte prosjektet Under the Spotlight (UTS). UTS er et internasjonalt filmprosjekt om og med psoriasispasienter og har som mål å avdekke den innvirkning psoriasis kan ha på en persons liv over tid.
I Norge gjennomføres videoprosjektet med norske deltakere for fjerde år på rad. Prosjektet er utarbeidet av Psoriasis- og eksemforbundet i samarbeid med det biofarmasøytiske selskapet AbbVie AS. Hensikten er å sette fokus på sykdommen og hvordan det er å leve med psoriasis.
– Jeg ble med på Under the Spotlight fordi jeg synes det er et veldig viktig prosjekt som jeg tror kan hjelpe andre med å være åpne om sykdommen. På denne måten når vi ut til flere mennesker som føler seg alene med sykdommen, sier Kristin Kjerrgård.