- Det vanligste er at man først får psoriasis i huden og deretter utvikler psoriasisartritt i leddene. Sykdommen er en leddbetennelse som etter hvert kan føre til destruksjon av leddene, sier hudlege på Oslo Hudlegesenter, Ellen Slevolden.

Ellen Slevolden, hudlege ved Oslo Hudlegesenter. Foto: Oslo hudlegesenter

For å forhindre destruksjonen av ledd, er det viktig å komme tidlig til behandling, for det kan redusere skadeomfanget som sykdommen kan ha på leddene.

Antiinflammatorisk behandling

Behandlingen består i å dempe inflammasjon i ledd med betennelsesdempende medisiner og med medikamenter som bremser sykdomsutviklingen. Det er revmatologene som stiller diagnosen psoriasisartritt, men et godt samarbeid mellom hudlegene og revmatologene er viktig.

- Vi kan behandle selve psoriasissykdommen, mens det er revmatologene som må stille diagnose og behandle psoriasisartritt. Imidlertid er det viktig av vi som hudleger er flinke til å stille pasientene de rette spørsmålene og på den måten fange opp om de har leddplager, for da kan vi henvise dem videre til revmatolog. På samme måte kan revmatologene henvise pasienter som har utslett og vondt i leddene til hudlege slik at vi kan behandle en eventuell psoriasis, forklarer Slevolden.

Symptomer

De vanligste symptomene på psoriasisartritt er smerter, hevelse og stivhet i ledd og senefester, samt smerter og stivhet i ryggen. Leddbetennelsen som oppstår ved psoriasisartritt er ofte asymmetrisk og rammer få ledd. At betennelsen er asymmetrisk betyr at de samme ledd på hver side av kroppen ikke er angrepet samtidig. Leddene som er rammet kan få redusert bevegelighet.

Mange pasienter med leddsykdom opplever at de er stive om morgenen, og at de føler seg trøtte om dagen. Hos cirka 30 prosent kan vi finne såkalte pølsefingre og pølsetær (daktylitt). Dette skyldes trolig en uttalt seneskjedebetennelse.