Behandling ved hjelp av blått LED-lys har vist seg å ha god effekt på mild til moderat plakkpsoriasis. Lyset setter i gang de naturlige hudprosessene, noe som igjen bidrar til å kontrollere betennelser og den raske celledelingen i huden. For Malin Landro Angeltveit har denne behandlingsformen hatt stor betydning.

– Det handler om å ta kontroll over sykdommen, sier hun.

Tidligere måtte hun gå til fastlegen hver gang sykdommen blusset opp og ble for plagsom. Han vurderte om hun trengte henvisning til hudlege for ytterligere behandling. Det var tidkrevende og styrete, forteller hun.

Klødde seg til blods

Rundt 100 000 personer i Norge lider av den kroniske hudsykdommen psoriasis. Sykdommen gir betennelse i huden og røde, skjellaktige utslett. Hvor hardt man blir rammet varierer fra person til person. Malin var bare et par uker gammel da hun fikk diagnosen psoriasis.

– Jeg har alltid levd med disse plagene og vet ikke om noe annet, sier hun.

Faktorer som kulde, luftendringer, stress og parfyme, er noe av det som kan utløse sykdommen. I tillegg blusser den som regel opp hvis hun er forkjølet eller dårlig, og immunforsvaret er nede.

- I perioder har jeg klødd meg til blods, og har ofte vært oppe om natten for å skifte sengetøy, sier hun og forteller at det var ekstra vanskelig å ha sykdommen i ungdomsårene.

Ingen bivirkninger

Sol og varme har god effekt på psoriasis, og de fleste pasienter er bedre i sommerhalvåret. De som er hardt rammet får derfor tilbud om behandlingsreiser eller solarium. Annen type behandling er cellegift, ulike kremer eller lysbehandling med UV-lys. Men i følge Angeltveit er det flere ulemper ved disse alternativene.

– Kremene blir man etter hvert immun mot, og UV-lys er så kraftig at man bare kan eksponeres i noen få sekunder. Deretter må det gå to uker før neste runde. I tillegg trenger man henvisning til lege for å få utført dette, sier hun.

Det gjelder ikke for bruk av såkalt blått LED-lys.

– Denne behandlingen er helt uten bivirkninger, noe som betyr at jeg kan bruke apparatet så ofte jeg vil, forklarer Angeltveit.

Rask effekt

Lyset virker lokalt, ved at apparatet festes med et lite bånd på den delen av kroppen som trenger behandling. Det kan monteres de fleste steder, unntatt der huden er ekstra tynn, som for eksempel underliv og hodebunn.

– Apparatet skal sitte på i 30 minutter, og jeg pleier som regel å sette det 4-5 ulike steder før jeg gir meg, sier Angeltveit.

Resultatene merker hun nesten umiddelbart, forteller hun.

Plakkene blir tørre og etter én uke med regelmessig bruk er jeg alltid veldig fin i huden. Hvis det er i sommerhalvåret kan jeg gå flere uker før jeg må i gang med en ny runde behandling.

Kontroll over sykdommen

Psoriasis er en sykdom som kan påvirke selvtilliten, og for mange gå ut over livskvaliteten. Det å få kontroll over den skjemmende eksemen betyr mye, forteller Angeltveit.

– Jeg har jo et ønske om å se bra ut. Ved hjelp av LED-lyset kan jeg sette i gang behandlingen når jeg vil, og sånn sett vite at jeg snart blir bedre, smiler hun.

Og for en travel småbarnsmamma er det dessuten fint å kunne ta behandlingen der man er, uansett hvor det måtte være

– Jeg har hatt på meg apparatet når jeg har vært ute og gått tur, og jeg har til og med hatt det på stranden, sier hun.