Gudbjørg er 21 år gammel og kommer opprinnelig fra Hornindal i Sogn og Fjordane. I dag bor hun i Namsos, hvor hun studerer farmasi på tredje året. Det har vært et bevisst studievalg:

- Egentlig ville jeg studere til sykepleier eller lege, men en slik jobb innebærer blant annet en del vasking med sprit og det tåler ikke huden min. Derfor valgte jeg å studere farmasi, for som farmasøyt kan jeg likevel arbeide i helsesektoren og hjelpe andre som er i  samme situasjon som meg, sier hun.

I det hele tatt er det mange ting i hverdagen til Gudbjørg som handler om valg som hun må foreta på grunn av psoriasisen. Det kan dreie seg om å velge kremer uten parfyme, valg av sminke, valg av klær og valg av matvarer:

- Det er veldig mange valg som folk flest ikke tenker over, men som vi må ta hensyn til. Jeg kan for eksempel ikke spise smågodt med e-stoffer, da får jeg utbrudd med en gang. Det samme kan gjelde for enkelte typer kjøtt og grønnsaker , forteller hun.

Det psykiske er verst

Gudbjørg var bare halvannet år gammel da hun fikk psoriasis. Siden sykdommen hennes  har «sesong» hele året, vet hun ikke hvordan det er ikke å ha psoriasis. Hudsykdommen angriper rundt 60 prosent av kroppen og hun har utslett på underkroppen, bena, armene og litt på ryggen. Utslettene hun får gjør at hun må smøre seg morgen og kveld, men om vinteren, når sykdommen blir verre, hender det at hun må forlate undervisningen for å smøre seg et par ganger ekstra også på dagtid.

- Selve behandlingen blir en rutine og jeg føler ikke at jeg blir direkte hemmet av sykdommen, men innimellom har jeg ganske tunge perioder der jeg føler at jeg ikke klarer å gjøre noe og alt føles vanskelig. Jeg har innfunnet meg med at jeg har denne sykdommen og prøver å leve best mulig med den, men det er ikke bestandig så enkelt. Egentlig burde jeg badet og gått på stranda om sommeren, men tanken på alle som stirrer og barn som spør er veldig ubehagelig og gjør at jeg holder meg unna. Noen folk blir jo redde for meg også, for de tror at utslettet er smittsomt. For en stund siden var jeg i Oslo og gikk nedover Karl Johan. Jeg hadde pyntet meg og gikk med skjørt. Da viste jeg kanskje for mye hud, for alle vi møtte hadde blikket på bena mine. Slike opplevelser gjør noe med meg, forteller Gudbjørg.

Gode venninner, men ingen kjæreste

Gudbjørg har gode venninner og studievenner som hun kan snakke om mange av disse tingene med, men noen kjæreste har hun ikke. Psoriasisen har vært til hinder for kjærlighetslivet forteller hun:

- Jeg har veldig vanskelig for å stole på folk på den måten, og har aldri vært i noe forhold. Hvis jeg skal inn i et forhold vil jeg trenge veldig lang tid til bli trygg på den andre personen, slik at jeg kan stole på at han aksepterer meg til tross for sykdommen min.

Informasjon er viktig

Det er mange som har lite kunnskap om hudsykdommen. Derfor pleier Gudbjørg å fortelle at hun har psoriasis. Hun har også engasjert seg i Psoriasis- og eksemforbundet hvor hun er ungdomsrepresentant i Sogn og Fjordane, og vararepresentant til det nasjonale ungdomsstyret i PEF-ung.

Foreningen arbeider mye med informasjon om psoriasis, men er også en likepersonsforening der den som har sykdommen kan henvende seg og møte likesinnede.

- Innimellom har jeg tunge stunder, og da er det godt å vite at foreningen finnes. Noen låser seg inne med tankene sine og det er ikke bra. Jeg har folk rundt meg, og ikke minst har jeg foreldre som alltid har pushet meg til å gjøre ting og som bestandig har sagt: «Du klarer dette!». Det har nok gjort meg mentalt sterkere enn mange andre i samme situasjon, og er en av grunnene til at jeg stadig setter meg selv nye mål og ikke vil la denne sykdommen knekke meg.

Hudsykdommer og depresjon

Flere tidligere studier har vist at 20 prosent av psoriasispasienter har depresjonssymptomer og at pasienter med atopisk eksem, håndeksem og akne scoret høyere enn kontroller på psykiske sykdommer. Selv om angst er en egen klinisk tilstand, er det depresjon hos pasienter med hudsykdommer som er best beskrevet.

I en studie som ble organisert og gjennomført av medlemmer av den europeiske foreningen for dermatologi og psykiatri  (ESDaP), deltok 13 land. Hensikten var å finne sammenhengen mellom depresjon, angst og selvmordstanker blant europeiske dermatologiske pasienter.

Nesten 5000 deltok i studien, som konkluderte  at det er en sterk sammenheng mellom klinisk depresjon og psoriasis, atopisk dermatitt, håndeksem og leggsår. Undersøkelsen føyer seg inn i rekken med økende bevis for en mulig sammenheng mellom depresjon og immunfunksjon hos pasienter med hudlidelser. Den viste også at pasienter med psoriasis hadde betydelige høyere risiko for suicidale tanker sammenlignet med kontrollgruppen.