Allerede som toåring fikk hun diagnosen psoriasis, den kroniske sykdommen som vises som røde, flassende knuter eller flater på huden vår. To prosent av befolkningen i Norge har psoriasis, og det er ofte flere tilfeller i samme familie. For eksempel i Elisabeths.

Sminkefri ungdomstid

– Både mamma og broren til pappa har psoriasis, så diagnosen ble tidlig konstatert. I de første barneårene var det greit, selv om mange lurte på hva utslettene var for noe. Så kom ungdomstiden, den var ikke fullt så enkel. Jeg kan ikke bruke sminke, og det er ikke greit å ha sminkefri ungdomstid når du er jente. Noen tror jo faktisk at psoriasis er smittsomt! Jeg har ofte følt meg usikker og sjenert, og har erfart at guttene ikke bryr seg så mye om dette som jentene. Derfor har det blitt mange gode guttevenner, sier Elisabeth.

Minimal fokus

Årsaken til psoriasis er ukjent, vi vet bare at arvelige anlegg må være til stede. Dessuten kan en rekke miljøfaktorer utløse og forverre sykdommen. For eksempel stress, sorg, og å være lei seg. Poenget er å ha så lite fokus på den som mulig, da er den bedre. Hvor mye den klør varierer, Elisabeth forteller at det ikke er kløen som er verst for henne. De tunge stundene kommer når hun føler ekstra sterkt at hun skiller seg ut, at folk ser på henne, at hun ikke får stille med blanke kort i nye sammenhenger.

Har styrket henne

– Denne sommeren har vært fantastisk for psoriasisen min. Sol og saltvann er balsam for psoriasis, bokstavelig talt. Hele kroppen ser bedre ut, og det er deilig å slippe å skille seg ut når jeg starter på et nytt studieår, sier hun. Hun er lærling i barn- og ungdomsfag, og skal ta et påbygningsår. Hun legger til at ungdomsårene har gitt styrke. Hun har lært seg å se det positive i det meste, og ikke minst lært seg å leve med sykdommen. For eksempel å ikke kle seg i svart, det er dumt når celledelingen i overhuden øker og gjør den skjellende og rødlig før hudflakene detter av. Hun har eksperimentert seg frem til en  fuktighetskrem som lindrer og har god virkning, og ikke minst er galgenhumor et viktig virkemiddel for å takle psoriasis.

De tre dalmatinerne

– Tre uker i året er jeg på Valle Marina, Astma- og Allergiforbundets helsesenter på Gran Canaria. Det er en fantastisk behandling for sykdommen, og der har jeg fått gode venner, blant annet to på min alder. Vi kaller oss Dalmatinerne, har kjent hverandre siden 2007 og chatter med hverandre daglig. Det er godt å ha venner med samme diagnose, samtidig minner jeg stadig meg selv på at det er mange mennesker som har det verre enn meg, sier positive Elisabeth.